Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullspäckat med bra konst under Konstens vecka


Surrealistiska barndomsdrömmar, realistiska renskötarvyer, pinnar, djur i mängder, otäck verklighet, religiösa målningar och det bästa man någonsin gjort. Konstens vecka rivstartade i helgen.

Den här veckan kan vi möta två av den samtida svenska konstens allra viktigaste och mest hyllade i Östersund.

Vi börjar på Ahlbergshallen med Helena Blomqvist. "Slumberland" är bildsviten döpt till som kommer att hänga kvar till den 11 oktober. "Slumberland" visades första gången 2013. Det är tio skönt surrealistiska och mystiskt vackra fotografier där Helena Blomqvists son och hans nattliga drömmar står i centrum. Tillsammans med en drake rör sonen sig över hav och i träskmarker. Hennes avancerade, studiokomponerade analoga foton, som sedan bearbetats i datorn, är så oemotståndliga i sitt storögda förhållningssätt. Det här är en utställning man bara inte får missa. Kvar till den 11 oktober.

På Jamtli kan man i foajén, av alla ställen, se en utställning med nio målningar, en klocka och ett foto av Cecilia Edefalk. En utställning i samarbete med Gåxsjö kulturdagar. Här får en av landets mest hyllade, och på auktioner absolut dyraste, konstnärer en central men inte helt lyckad placering. Cecilias ljusfyllda, sparsmakade sakrala målningar och fotografiet "Avtryck, itself" behöver omges av ett lugn som inte finns i foajén. Men att den gigantiska målningen "Ängeln" hänger ovanför allt är i sig läckert. En exklusiv miniutställning utan inträde som är kvar till den 4 oktober.

I Jamtlis kafé kan man möta Örjan Henrikssons omskrivna fotografier från Auschwitz låsta rum. Fjorton svartvita foton av väggar, rum, trappor, murar, av allt det som blir kvar när människan lämnat. Inte de vanliga skräckbilderna från koncentrationslägret, tvärtom så får man här själv tänka till för att påminnas om vad som föregått i dessa nu tomma rum. Finns kvar till 25 oktober.

På Härke konstcentrum har man chansen att möta skönt egensinnig konst av Anna Erlandsson och Odd Larsson döpt till "Hundar gillar pinnar!". Odd Larssons grafiska uttryckssätt med streck och med just pinnar skapar ett eget symbolspråk. Anna Erlandssons färgstarka målningar och teckningar i akvarell och tusch är nästan in till minsta kvadratcentimeter fyllda av djur och figurer, som en slags fixeringsbilder från gamla pysselböcker. Odds stramare former och Annas mer organiska måleri möts på något märkligt sätt i en skönt sammanhållen utställning som är kvar till den 11 oktober.

På det sydsamiska kulturcentret Gaaltije visar man just nu en innehållsrik och riktigt spännande fotoutställning med foton ur en renskötares vardag av Benny Jonsson från Idre sameby. Bilderna visar motiv från norra Dalarna och södra Jämtland. Den här gången har Benny valt att visa upp den positiva sidan av renskötarens vardag. Den mörkare sidan med rovdjursangrepp och annat säger han får komma nästa gång. Här visas helt underbara bilder som en stor renhjord över en helvit fjällsida, björnen som inte vill släppa myrstacken, renko och kalv i skönast tänkbara omgivningar. Så mycket att se. Det är hela 66 foton som visas fram till den sista veckan i oktober.

På Galleri Renée efter Brunflovägen har man haft en mycket välbesökt vernissagehelg när FRIKO visar utställningen "Det bästa vi någonsin gjort". Det är elva olika konstnärer som visar mestadels akvarellmåleri men även några verk i akryl och lite fritt broderi. Höjdpunkterna är denna gång Anna-Lena Larssons levande landskap i akvarell, Ragnhild Möllers fria broderi med glimten i ögat, Karin Grandics svanar och Conny Herneruds stadsvyer och landskap från Lofoten. Visas till 11 oktober.

Detta var bara en bråkdel av allt Konstens vecka bjuder på. Njut för denna vecka är bara en gång per år.