Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt av 70-talsnostalgi hemma hos Annika och Nicklas – här får färgen ta plats

Prylar från 60- och 70-talen gör livet lite färggrannare. Det tycker Annika Arnar och Nicklas Westin, som inrett sitt kök i Mårtsbo helt i retrostil.
– Ikeamänniskorna satt och gapade när de såg hur vi ritade köket, säger Annika Arnar.

Annika Arnar hade haft ögonen på huset länge. Det tillhörde tidigare hennes mormors kusin, och redan i 18-årsåldern gjorde hon klart att hon var aspirant den dag de ville sälja.

Omkring tio år senare blev det verklighet. Utan varmvatten, dusch eller riktigt kök tog hon med sig sina tre hästar och flyttade in på gården. Sedan dess har mycket hänt och nu bor hon här med sin son Noah och sambon Nicklas Westin. En skällig hund och en döv katt hör också till hushållet.

Köket är det senast färdigställda renoveringsprojektet. En flamingo på väggen är det första som möter en när man stigit in genom den smala hallen.

– Flamingor är bara så fina. Jag gillar att de är rosa, på riktigt, säger Annika.

Just färg är det ingen brist på i rummet. Köksluckorna går i orange och valnöt och på väggarna sitter äkta 70-talstapeter.

– De är väldigt sköra, så min bror som hjälpte till att sätta upp dem lärde sig flera nya svordomar under tiden, säger Annika.

I taket tog de fram pärlsponten och på golvet ligger nu ett rutigt linoleumgolv i stället för den gamla plastmattan. Vedspisen var trasig och har fått bytas ut, men Annika och Nicklas hoppas kunna få användning för den framöver, kanske i ett utekök.

Överallt i köket finns loppisfyndade prylar. I den smala stringhyllan samsas en kryddhylla från Gustavsberg med två små Muminfigurer i porslin, som blivit en riktig raritet. Men visst finns även moderna inslag. Förutom flamingos som tittar fram lite här och där bor ett par Star wars-figurer i ett hörn.

Som helhet är de båda väldigt nöjda med hur köket blev.

– Det blev till och med bättre än jag trodde. Nicklas är inredningsarkitekt och jag är retronörd, så blir det såhär bra, säger Annika.

Numera har de två rum på övervåningen också, men fram tills för två år sedan var köket och rummet intill husets enda som gick att bo i året om. Det andra rummet fungerade då som kombinerat barnrum, sovrum, kontor och tv-rum.

– I dag förstår jag inte hur det funkade. Men vi hade ju stallet och gården också och kunde vara mycket ute, säger Annika.

Längs väggen i det som nu enbart är vardagsrum står ett gammalt postskåp fullt av färggranna tyger. Också de är förstås fyndade på loppis och på väggen mittemot sitter ett utfällbart sybord där Annika Arnar brukar förvandla gamla lakan till klänningar i 60-talssnitt.

I gömmorna har hon "en miljon" gamla mönster, enligt egen utsago. Eller i alla fall över fem hundra stycken.

– De kostade femtio öre förut. Nu får man kanske ge 15 kronor och så är de inte ens kompletta, säger Annika Arnar.

Prisuppgången är ett resultat av att retrotrenden blivit allt starkare med åren. Inte så positivt för den som var van att kunna handla billigt, men å andra sidan har också antalet loppisar ökat.

I perioder har Annika och Nicklas själva sålt av prylar i vad de kallar loppisrummet, en del av stallbyggnaden på gården. Visst hände det att en del saker letade sig tillbaka in i huset, men annat såldes för att ge plats åt nytt. För det är svårt att låta bli att handla när man kommer över något intressant.

– Eftersom det är gamla grejer vet jag inte om jag kommer stöta på dem igen. Det går inte att beställa på nätet direkt, säger Annika.

Nicklas, som innan de träffades hade "vitt och inga saker" hemma enligt Annika, har också blivit såld på retrostilen. Och intresset för gamla saker fanns redan.

– De har fina färger och bra kvalitet. Sedan får sakerna gärna vara lite udda, säger Nicklas.

Under tiden vi är på besök har Annikas mamma tittat förbi med nybakad sockerkaka. Vid bordet berättar Annika och Nicklas om sina framtida renoveringsplaner. Härnäst ska en del av stallet bli syrum och tvättstuga. En altandörr ut från köket står också på önskelistan.

– Utanför skulle jag vilja ha en inglasad vinterträdgård. Vi får se om det händer i det här livet, säger Annika leende.

Läs även:

Annika färgsätter allt – till och med diskmaskinen: ”Färg är som vitaminer för mig”

Exklusivt och färgstarkt hemma hos Maria Lindgren – häng med in till paradvåningen mitt i Sundsvall

Stugan på landet blev en pastellig 50-talsdröm – följ med in i det rosa köket

Fakta

Bor i huset: Annika Arnar, 43, Nicklas Westin, 47, och Annikas son Noah, 11 år.

Gör: Annika är säljare på K-rauta, Nicklas inredningsarkitekt.

Intressen: Annika gillar hästar, att sy och går just nu en broderikurs på Västerbergs folkhögskola. Nicklas går gärna på loppis och samlar på allt möjligt, som frimärken och gamla vykort.