Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt drag inför VM

18-åriga Dalia Ramström är en meriterad draghundförare med både SM- och VM-medaljer hemma i prisskåpet.

Nu hoppas hon på att bli uttagen till polarhunds-VM i Schweiz i slutet av februari för att kunna revanschera sitt silver och gå för guld.

För Dalia Ramström är det bara hundar som gäller, och så har det alltid varit.

– Mamma Maja har alltid haft hundar så länge jag kan minnas och vi har alltid sysslat med draghundsport. Jag körde min första tävling som nioåring och kommer ihåg att jag körde med bara en hund framför släden, säger hon stolt.

Nu ska Dalia snart fylla 19 år och är en meriterad draghundförare med flera fina mästerskapsframgångar bakom sig.

– I Norska Hamar 2011 tog jag VM-silver i juniorklassen, 2012 blev jag svensk mästare i juniorklassen och förra året tog jag klivet upp i seniorklassen och slog till med ett SM-brons.

Att satsa helhjärtat på draghundsporten kräver både tid och engagemang. I den stora hundgården framför huset i utkanten av Strömsund står 15 topptränade Siberian Huskys som inte vill annat än att springa framför släden.

På en säsong hinner Dalia köra runt 200 mil med hundarna och jobbet med att få till ett bra och disciplinerat spann är tidskrävande.

– Att köra hundarna tar inte så lång tid, det är allt annat runt omkring som är tidskrävande, säger Dalia.

– Jag sysslar med draghundsport först och främst för att jag tycker om hundar. Det är en lagsport och jag gillar samarbetet med hundarna.

Det är inte bara hundarna som behöver daglig motion. Dalia berättar att en vanlig missuppfattning är att man bara står still och åker med bak på hundsläden. Men faktum är att draghundföraren både springer och sparkar sig fram stora delar av tävlingarna vilket ställer höga fysiska krav.

– Jag konditionstränar regelbundet. Däremot brukar jag inte styrketräna så ofta, arbetet med hundarna i hundgården är fysiskt nog.

När det gäller hundraser har Dalia sin bestämda åsikt. Det är polarhundar som gäller och då närmare bestämt renrasiga Siberian Huskys.

– Det är en "vuxen" ras och de är självständiga men ändå sociala. Vi har provat fågelhundar men det var inget för oss.

Både Dalia och hennes mamma Maja jobbar hårt för att draghundsporten ska ta klivet in i idrottens finrum. Med publikvänliga arenatävlingar har populariteten ökat och sporten satsar på att komma med på OS-programmet.

För Dalias del ligger allt fokus just nu på att bli uttagen till polarhunds-VM i Schweiz i mitten av februari.

– Jag vill revanschera mig för VM-silvret och mitt mål är guld, det är det alltid när jag ställer upp i en tävling.