Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt hus hos Jordahl

– Det finns oändligt många sorgliga berättelser om ensamstående mammor och det förakt de blivit utsatta för genom åren. Där har Sverige sin hederskultur som orsakat så mycket lidande.

Det sade författaren Anneli Jordahl när hon på måndag kväll besökte den fullsatta samlingssalen på Östersunds bibliotek på inbjudan av ÖP:s digitala bokcirkel.

Cirkeln har under våren läst hennes nya roman "Låt inte den här stan plåga livet ur dig, Mona", som i huvudsak utspelar sig i Östersund.

Frågorna var många om de många teman som ryms i boken, inte minst klass och genus, som Jordahl genom åren återkommer till i både debattböcker och romaner.

– Men nu är jag inriktad på att skriva skönlitteratur. Jag är igång med nästa projekt, men skrivandet är jobbigt, det måste jag erkänna. Jag stryker och putsar i det oändliga. Fast jag vill inte heller göra texten alltför polerad.

Romanen följer den unga Mona som 16-årig kommer från en liten ort i Dalarna för att jobba som barnflicka i metropolen Östersund, där lamporna tycks glittra som i den värsta storstad och dansbanorna kryllar av snygga killar.

Mona blir gravid och pappan lämnar henne, kvar blir den unga flickan med glädjen av sin dotter, men utsatt för nedlåtande blickar och kommentarer från omgivningen.

Berättelsen utgår från hennes egen mammas upplevelser, hon som själv kom till Östersund i slutet av 50-talet och här födde sin dotter, som nu använt sin bakgrund som underlag för boken.

– Det är fiktion och jag har hittat på en hel del. Men samtidigt har jag träffat väninnor till mamma som berättade hur klänningen såg ut som hon dansade i på Stromboli och Runeborg. De detaljerna har jag bakat in i texten.

Mamma Elsvig satt själv på första bänk under författarkvällen och tillsammans hade mor och dotter under måndagen passat på att besöka många av de platser som "Mona" upplevde.

I förbifarten har Elsvig för första gången sedan 60-talet träffat gamla ungdomskamrater och tillsammans kunde de nu friska upp minnena och hade mycket att prata om efter måndagens möte.

Mer om författarmötet i onsdagens tidning.

Bokcirkeln tar nu paus över sommaren, men rivstartar i augusti med att läsa den nya romanen av Offerdals egen Elin Olofsson. Självklart kommer cirkeln att bjuda in Elin till ett författarmöte på biblioteket sedan vi läste hennes nya bok. Vi återkommer med datum för chattar och tider för detta.