Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funäsdalen visar utställning om romer

Utställningen "Romernas nordiska kulturhistoria" visas på Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen från och med söndag.
I samband med utställningen startas ett minnesprojekt om romernas resor och vistelser i Jämtland och Härjedalen.

"Romernas nordiska kulturhistoria" visas bara en vecka, ett sätt att tydliggöra hur romerna vistades i korta perioder på olika ställen. Utställningen genomförs i samarbete med Romska kulturcentret i Malmö, och de kommer vara i Funäsdalen under veckan för att ordna workshops för skolbarn. Under veckan beräknas cirka 130 barn gå workshopen.

– De ska få en introduktion i romsk historia, de ska få gå på konsert och de ska få prova romska kläder. Jag räknar med att alla skolbarn från Bruksvallarna och Funäsdalen i årskurs ett till nio, cirka 130 barn, kommer, säger Ola Hanneryd, museichef på Fjällmuseet.

Sveriges sista bevarade handgjorda romsk vagn visas under utställningen. Torsdag kväll ges en konsert med bandet Flamenco del Sur.

Efter att "Romernas nordiska kulturhistoria" avslutats kommer fjällmuseet fortsätta med ett minnesprojekt om romernas resor i Jämtlands län.

Deras vistelser i länet är i stort sett okända, och det finns få bevarade bilder av romer i Jamtlis arkiv. Bilden på ett romskt par i Vemdalen på 1930- eller 1940-talet är en.

– Eftersom de alltid har rest så är det mycket svårt att hitta bilder eller historier. Det är möjligt att hitta platser de varit på och vi ska försöka ta reda på var de har varit, kanske kan den äldre generationen hjälpa oss med det, säger Ola Hanneryd.

Fjällmuseet i Funäsdalen jobbar med rubriken "Stereoskopet".

– Vi försöker uppmärksamma bilder och platser och personer som inte alltid är så synliga i vårt samhälle, säger Ola Hanneryd.