Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funderar du på att rösta på SD i morgon? Tänk efter en gång till!

Hej, det här är ett brev från mig till dig som funderar på att rösta på Sverigedemokraterna i morgon. Du kanske är min granne, min arbetskamrat, min bekant, min Facebookvän.

Annons

Det blåser kalla vindar nu.

Jag hör det när jag lyssnar på samhället. När jag ställer mig på Gågatan i Östersund och blundar med ögonen hör jag kylan och rösterna som ropar och gastar om tiggare och flyktingar.

Vi vill inte se!

Bort med dem!

Och jag skriver ordet Sverigedemokraterna i min blogg och på Facebook och jag får hätska, hatiska reaktioner från anonyma Anders och Magnus och Markus som hatar, hatar, hatar!

Mig?

Varför mig?

För att jag så tydligt tar ställning för mångfald och öppenhet. För att jag plockar fram fakta. Då dyker trollen upp. De översvämmar min dator, de poppar upp ur mitt tangentbord, ur skärmen, bakom skärmen.

De hotar och hatar.

Förbannade troll!

Hatet, och de hotfulla formuleringarna.

Javisst. Inte bara en gång. Inte bara två gånger. Flera.

Sådant bombas jag med för att jag skriver ordet Sverigedemokrater, för att jag vill se ett mänskligare samhälle.

När jag skriver om medmänsklighet och öppenhet är det alltså så oerhört provocerande att hatet får tangentborden och hjärnorna att brinna.

Jag tror inte att SD:s företrädare här i vårt län är rasistiska eller nazistiska. Det är inte det jag skriver. Peter Johansson är som de flesta av oss. Medelålders vit man som vill väl, men som tycker det är dags att "röra om i grytan", som har med sig skräckbilder från sin barndom då han såg polisen komma och ta hand om en "zigenare" i Strömsund. Det har format honom till den han är, till Sverigedemokrat.

Jag har också sett det. Hur handlarna i Krokom stängde sina affärer när resande kom. Jag undrade varför, vad det var hos dessa som var så fruktansvärt dåligt att de var så hatade.

Jag förstod det inte.

Det enda vi kan göra är att ta reda på fakta.

När Peter Johansson säger att romer är tjuvaktiga generellt så stämmer inte det. Det går inte att dra alla över en kam. Däremot är romer en utsatt grupp, där fattigdom och diskriminering har skapat en omöjlig situation. Där ingen annan utväg än att stjäla för att överleva finns.

Det har inget med gener att göra.

Bland sverigedemokrater sprids också rena felaktigheter om vad exempelvis en invandrare kostar landet.

Fakta är enligt Migrationsverket följande:

Ensamstående asylsökande på Migrationsverkets boende får 24 kronor per dag.

I ett parförhållande får de var och en 19 kronor per dag.

Ett barn upp till 17 år får 12 kronor per dag.

Pengarna ska räcka till kläder, skor, sjukvård och medicin. Plus allt annat.

Det är inte mycket.

Det här är det fler politiker än sverigedemokrater som är ovetande om. Och genom att inte bemöta felaktigheterna bidrar de till mytbildningen. Riksdagskandidaten Gunnar Sandberg (S) är en av dem. När kameran är avslagen säger han att han förstår sverigedemokraterna, han förstår att hans kompisar ifrågasätter kostnaderna kring invandringen. Det känns inte bra när en etablerad politiker från ett alla-människors-lika-värde-parti står och säger så.

En vädjan, Gunnar, ta reda på fakta. Och sprid bland dina kompisar.

Vad är massinvandring? I slutet på 1800-talet kom tusentals arbetssökande till Jämtland från andra delar av landet, från andra länder, för att få arbete i skogen eller i industrierna. Många av oss i dag är ättlingar till värmlänningar, västerbottningar, norrmän, finnar och romer.

Utan oss skulle det här länet ha varit en underutvecklad provins, ett europeiskt u-land.

Sverigedemokraterna vill tillbaka till en tid, som de själva när de dagdrömmer omfamnar i ett romantiskt nostalgiskt skimmer, som egentligen aldrig funnits.

Så om du vill att det här länet ska fortsätta att utvecklas, och inte vara en skolplansch från 1940-talet, och att det ska vara vänligt inställt till människor som vill flytta hit oavsett härkomst, då kan du väl tänka efter en extra gång. Och om du vill att jag och andra ska kunna fortsätta verka som journalister och jobba för demokrati och mångfald, då skulle jag bli glad om du tänker till även en andra gång.

Ge de etablerade partierna din röst, rösta inte på hatet!