Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Funkar fint som mysig nostalgitripp – men grabbar inte riktigt tag

”Submarine”
Genre: Dramakomedi.
Premiär: Regina, i morgon.

Med: Craig Roberts, Yasmin Paige, Paddy Considine med flera.

Regi: Richard Ayoade.

Speltid: 1 tim 33 min.

Censur: Barntillåten.

Betyg: 3

Det finns två sorters tonårsfilmer.

Den ena utspelar sig mitt i det tonåriga psyket med tvära känslokast och total brist på perspektiv – och riktar sig till tonåringar.

Den andra utgår från drömska efterkonstruktioner av en tonårstid för länge sedan, med nostalgiska vuxna som målgrupp.

Richard Ayoades ”Submarine” placerar sig i den senare katego-rin. I 1980-talets Wales slits 15-årige Oliver (Craig Roberts) mellan att försöka lappa ihop sina föräldrars äktenskap och att charma den egensinniga klasskompisen Jordana (Yasmin Paige). Eftersom han saknar all social kompetens bjuds utmaningar på båda fronter.

Det är en finurlig film med snyggt återskapad tidsanda, fina skådespelarinsatser (särskilt från Sally Hawkins och Noah Taylor som Olivers föräldrar) och många roliga detaljer.

Ändå grabbar den inte riktigt tag, kanske för att Ayoade berättar sin historia från ett ovanifrån- perspektiv som gör Oliver till en lustig figur snarare än en riktig människa.

Att han dessutom kärar ner sig i den osympatiska mobbaren Jordana sänker trovärdigheten ytterligare.

Men som mysig nostalgitripp funkar ”Submarine” fint – inte minst för den som gillar deppiga blandband och duffeljackor a la Adrian Mole.