Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fuska fram sommarbrännan

Skippa solstolen och smörj dig till den solkyssta looken inför sommaren. Vi testar sex brun utan sol-produkter och här finns pengar att spara - de billigaste produkterna är minst lika bra som de dyra.

Dagens utbud av brun utan sol-produkter, även kallade BUS, gör det möjligt att bli gyllene sommarfräsch, utan att utsätta sig för farliga UV-strålar. Men vilken lotion, kräm eller olja ska man välja?

Michelle Silander är hudterapeut och spa-konsulent och arbetar på Sparadiset i Stockholm. Mycket har hänt på marknaden sedan BUS-produkterna först introducerades.

- De har blivit mycket bättre genom åren. De doftar inte lika starkt och ger naturligare nyanser som sitter bättre. En del har även berikats med skimmer som gör att det ser ännu mer naturligt ut, säger hon.

Vilken nyans man får varierar från person till person.

- Man får testa sig fram. Det beror både på produkten, den egna hudtonen och hur den appliceras, säger Michelle Silander.

Det som gör att du får den bruna nyansen på huden är det aktiva ämnet DHA (dihydroxiacetone) som kommer från fruktsocker. När det reagerar med protein i det yttersta hudlagret färgas huden brun. En del produkter använder sig också av sockerämnet erythrulose. Vissa, som de från Åhléns och BareMinerals, är färgade från början.

- Är man nybörjare på brun utan sol rekommenderar jag en produkt som visar färgen på en gång så att du inte får ränder eller fläckar, säger Michelle Silander.

Doften varierar. Den karaktäristiska brun utan sol-lukten är söt och lite kvalmig. En del tillverkare har försökt maskera detta på olika sätt, med mer eller mindre framgång. Till exempel luktar Kanebo Sensai Silky Bronze Self Tanning kemiskt, det påminner om något slags lösningsmedel.

Vårt test visar att budgetalternativen står sig riktigt bra i konkurrensen, i topp hittar vi de billigaste varianterna från Åhléns och ACO. Förpackningarna hör inte till de lyxigaste men innehållet gör oss glatt överraskade. Båda får stort plus för doften, de doftar mest diskret av alla produkter i testet och ger en fin färg.

Hållbarheten är också över förväntan, med många av krämerna behåller man en fin färg under många dagar och den behöver inte underhållas allt för ofta. Å Body Care Brun Utan Sol från Åhléns är en mycket prisvärd och lätt färgad lotion, där du ser resultatet direkt. Den är lätt att smörja in och resultatet blir riktigt fint och sitter kvar länge, den blir därför bäst i test.

Annika Forsell/Wiseguide/TT