Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra anmälningar om brister i arbetsmiljön på kommunen sedan nyår: "Jag har aldrig varit med om något liknande"

Fyra så kallade 66a anmälningar om arbetsmiljöbrister har lämnats in till kommunen sedan årsskiftet, samtliga har gått vidare till arbetsmiljöverket. Helt unikt, enligt Nancy Fridh, huvudskyddsombud på Kommunal i Härjedalen.
– Cheferna är för dåligt utbildade i arbetsmiljöarbetet, det är en orsak.

En 66a anmälan till arbetsgivaren är något av en sista utväg när det gäller arbetsmiljön.

– Den skrivs ju när personalen och skyddsombudet påtalat ett arbetsmiljöproblem under en tid och inte fått något gehör för det. Då skriver man en så kallad 66a anmälan, säger Nancy Fridh som är huvudskyddsombud för social- samt barn, fritid och kulturförvaltningen.

Under våren har olika skyddsombud skrivit inte mindre än fyra 66a anmälningar och lämnat in till kommunen.

En gäller ett stödboende i Sveg och handlar om brandsäkerhet, en handlar om den psykosociala arbetsmiljön på kommunkansliet, en handlar om cafeterian på Södra skolan i Sveg, där bland annat ventilationen inte räcker till och en handlar om personalen på Svedjegården i Ytterhogdal och hemtjänsten i Älvros, som inte har tillräckligt med vikarier och dessutom sett spår av möss i en samlingslokal.

– Jag har aldrig varit med om att det skrivits så många på så kort tid, säger Nancy Fridh, som varit huvudskyddsombud för Kommunal i Härjedalen sedan 2006.

I en 66a anmälan kräver skyddsombudet åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Om svaret inte är tillfredsställande, eller om arbetsgivaren inte svarar alls, går ärendet vidare till arbetsmiljöverket som gör en inspektion. Arbetsmiljöverket är skyldigt att fatta ett beslut, det kan handla om ett föreläggande om åtgärder eller ett inspektionsmeddelande.

Kerstin Flood på Arbetsmiljöverket, som handlägger flera av anmälningarna mot Härjedalens kommun, vet inte varför det har varit så många just i år.

– En orsak kan vara att Härjedalen har väldigt duktiga skyddsombud. De kan lagstiftningen och vet vilka roller man har. Många andra skulle säkert behöva göra sådana här anmälningar men vet inte riktigt hur man gör, säger hon.

Att Härjedalen har duktiga skyddsombud håller Rickard Mattsson, ordförande för Kommunal i kommunen med om, men han menar också att arbetsmiljöarbetet länge varit eftersatt.

– Jag tror att det handlar om för dålig kunskap hos många av cheferna på kommunen. Arbetet med arbetsmiljön måste snäppas upp rejält inom kommunen. Det ser så klart lite olika ut på olika förvaltningar och jag generaliserar en del, men vi ser likvärdiga brister i arbetsmiljön på flera ställen, säger han.

Både han och Nancy Fridh poängterar att det inte finns någon illvilja bakom 66a anmälningarna.

– Cheferna borde kunna se det här som ett stöd, för att kunna rätta till och skapa en bättre arbetsmiljö, där personal och skyddsombud är mer delaktiga och har större möjlighet att påverka sin arbetssituation. Då behöver vi inte hamna i det här läget. Det är en vinst för alla att ha en bra arbetsmiljö, det borde man kanske tänka mer på när det nu pratas mycket om besparingar, säger Nancy Fridh.