Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra av regionens medarbetare har smittats av coronavirus – en har inte fått smittan i utlandet

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Fyra av Region Jämtland Härjedalens medarbetare har blivit smittade av det nya coronaviruset. En av dem har inte smittats utomlands.

De fyra befinner sig i hemmet och mår efter omständigheterna bra. Det skriver regionen i ett pressmeddelande. Smittspårningen är klar i ett fall och pågår fortfarande i de övriga. Klart är dock att ett av fallen inte är en så kallade importsmitta, alltså att den kommit med någon som rest in från utlandet.

– Smittspårning pågår fortfarande och det är ännu oklart om den varit i kontakt med andra som blivit smittade utomlands, säger Anna-Lena Högström, kommunikatör.

Som en av länets största arbetsgivare, som också jobbar med vård, så var det väntat att anställda skulle smittas.

”Med ungefär 4000 anställda så kommer fler av våra medarbetare att bli smittade över tid”, säger regiondirektör Hans Svensson i pressmeddelandet.

Han påpekar att regionen jobbar intensivt för att smittspridning inte ska ske mellan verksamheterna.

”Men våra medarbetare har ju ett privatliv, ofta med familjer och fritidsaktiviteter”.

Regionen skriver att några av de åtgärder de gjort för att bromsa smittrisken i sina egna lokaler är mobil provtagning, tält för provtagning, akutmottagning i tält samt besöksrestriktioner.

För att kunna fylla på med personal om många blir sjuka och borta, är att planera så att vissa verksamheter minskas eller helt stoppas.

”Alla dessa åtgärder innebär i många fall en olägenhet för våra medborgare och för våra medarbetare, men med en pandemi att hantera så är det oundvikligt. Detta är inte över på några veckor, så vi måste fokusera all vår kraft på detta”

Fram till söndagseftermiddagen var antal smittade i länet, och som kunnat verifierats, 16 stycken. Det är en ökning med fem sedan i fredags. Alla utom en har smittats i utlandet. Analysen görs numer på Östersunds sjukhus och ungefär 200 personer har testats.