Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra lokala filmare deltar i stor filmfestival

Hela fyra unga lokala filmare befinner sig just nu i Trollhättan för att representera varsina filmer på den stora nationella Novemberfestivalen för kortfilm, som nu hålls för 16:e året i rad.

– Det här är festivalen där filmskapare som Josef Fares slog igenom och den har väldigt stor betydelse. För oss är det jättekul att ha så många filmare representerade där, säger Eva Aspling på Filmpool i Östersund.

Festivalen invigs efter lunch på fredagen och sent på eftermiddagen börjar det mycket digra programmet som omfattar både filmvisningar och föredrag.

Ett 60-tal filmer som vunnit uttagningar i hela landet kommer att visas och på söndag eftermiddag väntar prisutdelning:

– Men det är ju en bonus bara att få delta, det var inget jag räknade med, säger exempelvis Tony Bergslid, en av de fyra.

Han deltog i våras i en kurs hos Filmpool för Super 8-filmer, där han gjorde en analog film inspelad i ett enda svep, utan att klippa filmen!

– Det innebar förstås en del planering eftersom allt filmades i den ordning som det också visas.

”The legend of Billy Wade Part I” heter den lätt humoristiska fyra minuter långa berättelsen om en stenhård cowboy, spelad av Tonys pappa Bengt, som ute i den amerikanska vildmarken råkar på två slemma skurkar spelade av Tonys bror Gustav och kompisen Sulayman Ahmad som även hjälpte till bakom kameran.

”Dear Cupio” heter en knappt fem minuter lång film av Louise Mellergård, som också filmats med Super 8-kamera:

– Man får en ganska härlig känsla av gammal film när det är lite skakigt och det blir effekter som jag gillar.

Hennes bror Sebastian har gjort musiken och kompisen Linn Mosten spelar huvudrollen i en berättelse om ett förhållande som tagit slut. Dessutom förekommer bilder av Jonas Nilsson.

– Jag har gjort ytterligare en film sedan i somras, en sorts dramatiserad dokumentärfilm om trakasserier och den hoppas jag kunna tävla med på Göteborgs filmfestival snart. Men Trollhättan ska också bli väldigt kul, säger Louise.

”Amazoner och foppatofflor” är en kärleksfull betraktelse över raggarlivet gjord av Camilla Halvarsson och som ÖP kunde berätta om från inspelningarna i somras.

Camillas pappa hade en period som raggare i stan och från den tiden har hon dramatiserat minnen och vardagliga händelser.

Fjärde filmen heter ”My PoV” och är gjord av Robin Jäderfeldt, som nästa helg genomför en spektakulär vintershow på Storsjöteatern med en rad lokala talanger och där han själv ska jonglera.

Filmen är en dokumentär om honom själv och hans lust till jongleringen - ”att det är så mycket mer än att clowner kastar ägg ...”

Så nu håller vi tummarna för att det går bra för alla fyra filmerna på festivalen.