Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra nya utställningar på Teknikland

Lek, lär, upptäck, skapa – på Teknikland är möjligheterna många, både för vuxna och barn.

Efter en tumult period och konkurs har Teknikland skapat nytt bolag och rest sig ur askan.

– Första året som nytt bolag gick vi med vinst, säger en glad Lowissa Frånberg, VD för Teknikland.

Nu väntar en spännande sommar med fyra nya utställningar.

Klockan har just slagit elva och på Teknikland i Optand öppnar man dörrarna för dagens besökare. Bröderna Linus Eklund, 8 år, och Albin Eklund, 5 år, har med sig farfar och ska för första gången utforska Teknikland. Ganska snabbt styr de stegen mot "Flyg & Lotta" där ett 30-tal flygplan av olika modeller och storlekar står uppradade. De ståtliga Viggenplanen är, och har sedan starten varit, ett populärt inslag både för stora och små.

– Vi är det officiella Viggenmuseet, berättar Lowissa Frånberg.

Linus och Albin Eklund provsitter det stora Viggenplanet och testar även fallskärmsgungan.

– Det var jättekul att gunga i fallskärmen, säger Linus Eklund.

I Garnisonen finns två av de nya utställningarna; "På hemligt uppdrag" – spännande historier om spioner i Jämtland och Härjedalen mellan 1940–1980. Har ni tur är husvärden Sten Bredberg, före detta chef för en säkerhetsavdelning inom försvaret, på plats. Han var själv med då Kalla krigets ryska spioner smög runt i Jämtland, och kan från personliga erfarenheter ge historierna extra krydda.

"Överste Behms vapensamling" är något för vapenromantikern. Här kan man skåda japanska svärd i elfenben, kortsvärd från Afghanistan, sablar, muskedunder och beduindolkar.

Ken Mackle och dottern Madison Mackle Gutierrez från Nya Zeeland är på besök hos vännen Anders Östlund i Östersund och passar på att besöka Teknikland.

– Jag önskar att det fanns fler engelska översättningar, men annars är det väldigt bra. Ni har en spännande historia här i Norden, säger Ken Mackle.

I Garaget finner vi "Pelles Lekland" där barnen kan leka i trädrakens rutschkana, vila i Pelles rymdkoja eller klättra upp i morfars fyr.

"KomTek" är en teknikverkstad där framtidens uppfinnare och ingenjörer får skapa. Här finns också annat pyssel och 40 kilo lego.

På asfaltsbanan utanför Garaget står Albin och Linus Eklund redo att köra rally i vita elbilar. De har även testat digitalt pistolskytte.

– Det var det allra roligaste. Jag fick 38 poäng och Albin fick 29 poäng, säger Linus Eklund och kör iväg.