Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra svenskar i topp tio

Sex svenska herrar gick vidare från första åket men det var Calle Lindh som blev oväntad hjälte i herrarnas slalomtävling.

Calle Lindh har aldrig förr kvalat in till en världscuptävling i slalom. I herrarnas slalom i Åre gick han ut som andre man i andra åket efter att med nöd och näppe ha klarat sig vidare, och tog ledningen med 40/100 marginal. Sedan hände det som ingen hade väntat sig. Han höll ledningen ända fram tills Mattias Hargin, som hade startnummer 23, gick in och knep den från honom.

– Det var inget speciellt åk i sig, men jag åkte ett rent och bra åk utan misstag, säger Calle Lindh, strax efter att han lämnat ledarväggen där han stått länge.

Det var tajt mellan åkarna och det fanns möjlighet att åka upp sig från första åket. Men för Calle Lindh var det ändå en överraskning att det räckte så långt. Han trodde inte att det var ett åk som skulle räcka långt.

– Absolut inte, men det är så svårt att känna. Ibland känns det bra och då går det jättelångsamt. Det är svårt att veta men det är alltid skönt att komma ner med grön skylt, säger Calle Lindh.

Alla var dock inte lika förvånade. Calle Lindh lovordades för sin insats av både lagkamrater och lagledning.

– Calle har ju aldrig kvalat i slalom förut och så går han och gör den här fina prestationen. Där tror jag vi har en riktig kanon i framtiden, säger Ville Bylin, alpin chef på Svenska skidförbundet.

Över huvud taget gjorde de svenska herrarna sin finaste tävling på länge. Mattias Hargin såg taggad och energisk ut i sitt andra åk. Och det gav utdelning. Han klev in strax före Calle Lindh, och följdes tätt av Axel Bäck. Under några minst sagt spända minuter stod tre svenska herrar vid ledarväggen. Tyvärr räckte det inte hela vägen fram. Mattias Hargin blev till slut bäste svensk på fjärde plats, tätt följd av Axel Bäck och Calle Lindh.

– Jag är faktiskt väldigt nöjd. Det har gått rätt långsamt på träningen så mentalt har man väl varit nere i en liten svacka, därför var det skönt att bara trycka på i andra för man vet att farten finns där, säger Mattias Hargin.

Du såg otroligt laddad ut i banan.

– Jag visste att det krävdes för jag visste att det måste gå 120 procent och inte ligga på några 80. Så jag försökte hela tiden och det blev ju bra, så det här kommer stärka självförtroendet, säger Mattias Hargin.

Resultat

1. Marcel Hirscher (AUT)

2. Felix Neureuther (GER)

3. Alexander Khoroshilov (RUS)

4. Mattias Hargin

5. Axel Bäck

6. Calle Lindh

9. Jens Byggmark

15. André Myhrer

Övriga Svenskar

Anton Lahdenperä (åkte ur i första åket)

Markus Larsson (åkte ur i andra åket)