Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyrorna i Åre behöver inte flytta

Barnen i årskurs fyra på Åre skola behöver inte flytta till Duveds skola i höst. En felräkning av barnen har fått skolchefen att riva upp beslutet.

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden Leif Nord (M) säger att orsaken till att barnen får stanna i Åre beror på en felräkning som förvaltningen gjort. Enligt förvaltningens uppgifter till Leif Nord skulle 34 barn gå i förskoleklassen, men det blir bara 24.

i förskoleklassen gör att årskurs fyra kan fortsätta gå i samma skola, de behöver inte flytta till Duveds skola som det var tänkt från början. Men barnen har under mars och april månad levt i tron att de ska byta skola. Nu, några veckor innan skolavslutningen får de ett besked om att det inte blir någon flytt.

– Det här är frustrerande. Någonstans fallerade det. Nu måste vi sätta oss ned och analysera det här, säger Leif Nord.

Trots att han hört att flera föräldrar helst velat ha kvar sina barn i Åre skola tycker han inte om hur saken hanterats. Han tror att föräldrar tappar förtroendet för politikerna och tjänstemännen när det blir sådana här vändningar.

– Det är klart att det inte är bra. Men det var inget politiskt beslut som låg bakom beslutet att flytta, det hade förvaltningen tagit.

Politikernas beslut är att årskurs fyra och fem ska gå i Duveds skola senast höstterminen 2010. Förvaltningen har fått sköta detaljerna och besluta hur flytten ska gå till.

Yvonne Carehag-Gustavsson, skolchef, vill dock inte påstå att det skett en så stor felräkning. Det upprivna beslutet bygger på att fyra barn inte börjar i förskoleklassen. Tre av dem ska börja i Duveds skola och ett barn har flyttat. Trots att skillnaden är så liten tycker hon det räckte för att riva upp flyttbeslutet som rör blivande årskurs fem.

– Tre, fyra barn kan vara droppen som kan få bägaren att rinna över, förklarar hon.

Det blir förvisso trångt på skolan i höst. Men färre barn i förskoleklassen i höst tillsammans med starka protester från föräldrarna gör att Yvonne Carehag-Gustavsson tänkt om.

– Styrkan i argumentet minskar när det blir färre barn som börjar skolan i höst.