Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gå gymnasiet i Östersund en klassfråga

Det börjar bli en klassfråga för oss ute i länet att skicka iväg våra 16-åringar till gymnasiet i Östersund! Först och främst ska man ha ett boende. Har man tur får man tag på en etta för cirka 3 000 kronor plus el.

Annons

Skolorna kräver indirekt att alla ska ha en dator i dag. Då behövs även bredband.

De flesta ungdomar har en mobiltelefon som behöver laddas.

Man vill ju även att de ska kunna åka hem när de vill. Då behövs busskort på 500–1 000 kronor per mån. Ungdomarna i Östersund får sina busskort.

Dessutom behöver de mat och fickpengar. Från kommunen får man ett litet inackorderingsbidrag som knappt täcker halva hyran.

Stackars de föräldrar som redan under grundskolan inte har pengar att skicka med sina barn frukt eller matsäck till utflykterna.

Tycker man pratar mycket om situationen för studenterna på Mittuniversitetet, men det pratas aldrig om gymnasieelevernas situation i länet.

Tycker det är en viktig fråga för snart har vi kanske en generation ungdomar som inte kan gå gymnasiet på grund av kostnaderna. Tänker på alla ensamstående föräldrar, sjukskrivna, arbetslösa med flera.

Är det verkligen meningen att man som förälder ska ställa sig i bostadskö i Östersund när våra barn är 9–10 år för att vi ska vara garanterad ett boende när de börjar gymnasiet?

Det finns ingen plan för hur man på ett tryggt och bra sätt ska ta emot våra gymnasieelever i Östersund.

Hur ska vi kunna locka fler människor att bo i länet om de får veta hur situationen är när barnen börjar gymnasiet?

För många ungdomar blir inte gymnasiet ett fritt val, utan de får gå där familjen har råd att ha dem.

Rosita

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel