Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gå inte över ån efter...

Det är lätt att bli hemmablind som sportfiskare. Vi matas med tv-bilder och reportage från fiskafängen världen över, och inbillar oss att fiskarna är större och fler någon annanstans.

Själv har jag fått ett uppvaknande. Efter många års kringresande i när och fjärran törs jag konstatera att få platser i världen kan mäta sig med Jämtland/Härjedalen när det gäller prisvärda fiskeupplevelser. Även människor som är betydligt mer beresta än mig säger att vi jämtar och härjedalingar inte fattar vilken fantastisk natur vi har tillgång till. Vi har den orörda vildmarken, vi har de naturliga fiskpopulationerna, och vi har framför allt väldigt många upplåtna vatten att fiska i, till löjligt låga priser. Det är bara att välja ett fjäll på länskartan, gå några timmar, och du kan garanterat fiska ensam i flera fiskrika vatten i vacker natur. Lika säkert är att du inte hinner fiska av alla vatten i länet under en livstid.
Med andra ord - du behöver sällan gå över ån efter vatten.


Dessutom behöver vi fler som fiskar och engagerar sig i våra hemmavatten, speciellt ungdomar. Därför är det med glädje som jag ser fram emot Peter Sjödins fiskeskola. Den kan bli ett lyft för återväxten bland sportfiskarna, och kan visa sig vara värdefull när det gäller bland annat fiskevården. Peter hävdar att Jämtlands län är ett föredöme när det gäller fiske - och jag anser att han har rätt. Inte minst länsstyrelsens duktiga personal har gjort ett fantastiskt jobb, bland annat genom att inventera och återställa lekområden för harr och öring. Likaså har vi kommit långt när det gäller tillgängligheten för fiskare, nu för tiden finns det många vägnära sjöar och tjärnar som erbjuder bra fiske för dem som inte kan röra sig obehindrat i fjällvärlden. Då spelar det oftast ingen roll om fisken är inplanterad eller inte. Men att det planteras ut fisk i rinnande vattendrag ogillar jag skarpt. Det känns inte roligt att exempelvis drilla kassodlade öringar i Hårkan, när det redan finns en naturlig stam. Men det är en annan historia.

I den här fiskespecial får ni möta Peter Sjödin och fler intressanta personer som mer eller mindre livnär sig på fiske&fritids-turism, och vi bjuder även på några heta tips inför sommaren.
Mycket nöje - och skitfiske på er!