Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gädda ska dra folk till Hällesjö

Med hjälp av pengar från EU gäddfiskare från hela Europa lockas till Hällesjö.

Ett Leader-projekt, Gädda och abborrfiske står på agendan framöver för Hällesjö fiskevårdsområdesförening. Föreningen har fått 800 000 i medel som skall leda till att fiskare från bland annat från kontinenten dyker upp för att fiska och bo i Hällesjöbygden.

Leader Mittland beviljade medel till en förstudieundersökning 2010. Det var en insats som gav mycket goda resultat, vilket innebär ökad framtidstro. Hällesjö fiskevårdsområdesförening står som huvudsökande till projektet. Medsökande är Hembygdsföreningen, Folkets Husföreningen och Hällesjö Utveckling Ek. För. Dom bildar tillsammans en styrgrupp som kontinuerligt genomför och planerar projektet.

– Vi har rik tillgång på rena sjöar och vattendrag. Fiskebeståndet är en tillgång som måste tas tillvara. Ur ett internationellt perspektiv har fisketurism med inriktning på gädda och abborre en stor och växande marknad. Här finns ett 50-tal större och mindre sjöar med goda bestånd. Vår ide är att utnyttja den inhemska potentialen för utländsk turism för att generera inkomster och underlag för ett flertal verksamheter i bygden. Samtidigt gör vi en medveten kvalitetshöjning av turistfisket, uttrycker sig Sten Edvardsson en av eldsjälarna i projektet.

Föreningen har själva satsat 100 000 i projektet. Hela beloppet delas upp på tre år en med cirka 300 000 om året.

I år är kostnaden beräknad till 257 250 kronor. Det gäller utrustning och material, uppdrag, marknadsföring, utsättning av fisk och administration.

– Gäddfiske är stort ute i Europa. Vi skall se till att det bästa fisket som kan uppnås, då det gäller gädda och abborre blir här i vattensystemen i Hällesjöbygden, tycker Ulla och Sven Ola Öhlund inbitna fiskare och drivande i projektet.

Det var i det närmaste fullsatt på Folkets hus i Hällesjö när Sten och Sven Ola informerade om bidragspengarna och nyttjandet av dessa. Senare på kvällen firades detta med en bit mat, underhållning och dans.

Parkeringar och boende för sportfiskare är under planering. Projektnamnet harblivit Fiskelyftet i Hällesjö

Ulf Svedjeland