Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gäddan blir rödlistad

Världsnaturfonden har rödlistat den svenska gäddan.

– De vet inte vad de pratar om, kontrar länsfiskekonsulenten Joakim Svensson.

Annons

I den fiskeguide som Världsnaturfonden WWF nyligen presenterade finns den svenska gäddan med på listan över arter man bör avstå i från att konsumera.

– Vi ser att gäddbestånden går ner. Dessutom finns det väldigt dålig kunskap om hur gäddbestånden ser ut, främst i inlandet, säger Inger Näslund som är expert på fiskefrågor på WWF till SVT.

– Eftersom problemen med till exempel igenväxta lekplatser också kan finnas i inlandet, och vi vet så lite om hur det ser ut, så gäller rödlistningen i hela landet.

Men den bedömning som Världsnaturfonden gör över läget för den svenska gäddan får kraftigt mothugg.

– Det är precis raka motsatsen, säger länsfiskekonsulenten på länsstyrelsen i Jämtland Joakim Svensson.

– Gäddan och andra vårlekande fiskarter ökar i våra vatten. Det finns absolut inget hot mot gäddan i Jämtland, det där är uteslutande ett kustproblem i Östersjön.

Han tycker att WWF har ett Stockholmsperspektiv och att man måste förtydliga sitt budskap.

– De har fått allt om bakfoten och vet inte vad de pratar om. Som art betraktat finns det inget hot mot gäddan i jämtländska vatten och man kan med gott samvete fiska och äta gädda.