Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gäddan blir rödlistad

Världsnaturfonden har rödlistat den svenska gäddan.

– De vet inte vad de pratar om, kontrar länsfiskekonsulenten Joakim Svensson.

I den fiskeguide som Världsnaturfonden WWF nyligen presenterade finns den svenska gäddan med på listan över arter man bör avstå i från att konsumera.

– Vi ser att gäddbestånden går ner. Dessutom finns det väldigt dålig kunskap om hur gäddbestånden ser ut, främst i inlandet, säger Inger Näslund som är expert på fiskefrågor på WWF till SVT.

– Eftersom problemen med till exempel igenväxta lekplatser också kan finnas i inlandet, och vi vet så lite om hur det ser ut, så gäller rödlistningen i hela landet.

Men den bedömning som Världsnaturfonden gör över läget för den svenska gäddan får kraftigt mothugg.

– Det är precis raka motsatsen, säger länsfiskekonsulenten på länsstyrelsen i Jämtland Joakim Svensson.

– Gäddan och andra vårlekande fiskarter ökar i våra vatten. Det finns absolut inget hot mot gäddan i Jämtland, det där är uteslutande ett kustproblem i Östersjön.

Han tycker att WWF har ett Stockholmsperspektiv och att man måste förtydliga sitt budskap.

– De har fått allt om bakfoten och vet inte vad de pratar om. Som art betraktat finns det inget hot mot gäddan i jämtländska vatten och man kan med gott samvete fiska och äta gädda.