Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla ägaren startar nytt bageri

I maj meddelades att bageriet i norska Lierne skulle flyttas och personalen sägas upp. Bland dem fanns omkring 30 jämtar. Nu planerar den förra ägaren att öppna ett nytt bageri på andra sidan gatan.

Annons

John Helge Inderdal ångrar inte att han sålde Lierne bakeri till Orkla Foods Norge år 2011, trots att han försökt köpa tillbaka det. Nu har han i stället planer på att starta ett nytt bageri i gränsbyn där många jämtar från Hotagen arbetar.

– Jag kunde inte funnit en bättre köpare då. Jag gör inte det här för att rädda arbetsplatserna, utan för att skapa ett nytt företag. Det är viktigt att man har fokus på ekonomi i ett företag, säger John Helge Inderdal

Johnny Hallqvist från Valsjöbyn är en av dem som jobbat på Lierne bakeri länge och i maj fick beskedet att hela verksamheten ska flyttas till Stranda i på norska västkusten. Han tycker att den tunga stämningen på bageriet har lagt sig lite.

– Jodå, det går ganska bra ändå, det har gått över och vi hoppas att det ska komma flera företag hit, säger Johnny Hallqvist.

Han berättar att många av kollegorna sätter sitt hopp till Inderdals nya bageri, som väntas påbörja byggprocessen innan jul. Hur många arbetsplatser det kan handla om vill inte John Helge Inderdal spekulera i, men det kommer till att börja med vara mindre än det förra, där 85 personer arbetade innan nedläggningsbeslutet.

John Helge Inderdal upplever att det inte alls varit något stort engagemang från bygden kring att behålla bageriet som Orkla nu ska lägga ned.

– Det är ofattbart att det inte förts en tuffare kamp för att behålla bageriet. Ibland har det känts som att jag är den enda som kämpar, säger John Helge Inderdal.

Johnny Hallqvist som jobbar på bageriet berättar att det redan är par tre stycken har slutat och hittat andra jobb, till exempel som lastbilschaufförer. Alla medarbetare har också blivit erbjudna att följa med i flytten till Stranda, alternativt att få avgångsvederlag. Det senare kommer Johnny Hallqvist själv att ta, innan han tar ut sin pension efter fyrtio år som bagare.

– Vi har inte gett opp än heller, det kan komma fler företag, den gamla byggnaden skulle kunna användas till två eller tre stycken, säger Johnny Hallqvist.

Läs mer:

Dråpslag mot Hotagen – stor arbetsplats läggs ned

Beskedet som avgör framtiden

Oviss framtid för Lierne bageri

Lierne Bageri sålt