Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla Tingshuset får 1,2 miljoner till nysatsning

Föreningen Gamla Tingshuset får sammanlagt 1,2 miljoner till att göra huset tillgängligt för fler ungdomar. I torsdags träffades företrädare för Östersunds kommun och föreningen för att diskutera den utvecklingsplan som nu ligger klar.

– Vi har träffats och som jag förstår det är vi väldigt överens om planen och avtalet, säger Göran Qvarnström, handläggare för kommunstyrelsen.

 

I Gamla Tingshuset finns flera olika aktörer som tillsammans bildar föreningen Gamla Tingshuset. Gemensamt för de olika aktörerna är att de utgör en knytpunkt i Östersunds ungdoms- och kulturliv. Här finns till exempel en mediaverkstad, replokaler och ett café. Målet är att med hjälp av de extra pengarna öppna upp huset så mycket som möjligt.

– Många av verksamheterna här riktar sig till sina respektive medlemmar, de gör sin sak. Nu ska vi försöka öppna upp för folk som inte är medlemmar och försöka få in fler ungdomar här, säger Erja Birath på Mediaverkstan. Hon sitter även som administratör och kassör i föreningen Gamla Tingshuset.

Varje aktör i huset har en eller flera representanter i föreningen Gamla Tingshusets styrelse. Det är de som har arbetat fram den utvecklingsplan som ligger till grund för den nya satsningen. Det extra tillskottet i kassan kommer inte räcka till några utbyggnader, menar Erja Birath, men kan förhoppningsvis räcka till nya samarbeten och bättre öppettider för till exempel cafét.

– Första prioritet är att få verksamheter och folk som kan vara här när det efterfrågas, till exempel på kvällar och helger, säger hon.

 

För 2009 får föreningen 700 000 kronor, nästa år får de ytterligare 500 000 för att kunna genomföra planerna.

25 mars har föreningen årsmöte och då ska en ny styrelse väljas. Just nu sitter föreningen utan en ordförande och den posten ska också tillsättas. Så snart en ny styrelse är bildad och föreningen har en ny ordförande kan avtalet med kommunen skrivas.

I och med det nya avtalet med kommunen får föreningen också tillgång till nya lokaler. NavigatorCentrum, som tidigare satt längst upp i huset, har flyttat till Länsförsäkringars gamla lokaler.