Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammelmediernas pyspunka

Vi kan läsa i Resumé att kvällstidningarnas läsarsiffror fortsätter rasa utför. Man har bara det senaste året tappat var tionde läsare och i den takten kommer sannolikt dessa tidningar att vara borta inom detta årtionde.

Jag ska här inte i första hand studera gammelmedias problem utifrån deras allt mer vänstervridna och politiskt korrekta journalism som i andra sammanhang finns väl kartlagd av bland andra journalistprofessor Kent Asp.

Jag tror att den utvecklingen är ett oundvikligt paradigmskifte inom hela branschen som drivs av den tekniska utvecklingen. Detta påskyndas dock av minskande förtroende till följd av vänstervridningen och bristen på granskning av makthavare.

De enda grupper som idag utsätts för kritisk granskning och ren förföljelse i gammelmedia är de som utmanar den rådande maktordningen som till exempel klimatskeptikerna. Media har alltså totalt tappat sin själ och blivit maktens kolportörer.

Min generation har vuxit upp med dessa medier. Vi hade förtroende för dem när maktens granskare hette Ortmark, Orup och Olivecrona. Vi har fått våra nyheter och vår samhällsinformation genom tidningar som kommit i brevlådan varje morgon eller som sålts i någon kiosk efter ett visst klockslag var dag. Vi har även lärt oss att på vissa tider på dygnet så har det som kallas Public Service förmedlat nyheter och samhällsinformation, då har vi lydigt bänkat oss vid tv- och radioapparater.

Via dessa gamla medier har vi tvingats mala igenom en lång rad inslag som någon redaktion valt åt oss, där bara ett fåtal varit av intresse eller relevans för oss. Allt annat vi fått oss till livs är i princip mest bortkastad tid. Om man funderar en stund över detta är det uppenbart hur oerhört opraktiskt detta gamla sätt att ta in nyheter och information är.

Den här utvecklingen kommer med stor säkerhet innebära att de hopplöst föråldrade papperstidningarna försvinner och ersätts med ett myller av bloggar och andra nättjänster.

Invändningen från journalistkåren när man försöker bromsa den här utvecklingen, är att folk bara kommer att titta på de nyheter som passar dem och som stödjer deras egen övertygelse. Det är säkert en riktig iakttagelse, men på vilket sätt är det sämre än att en journalist väljer ut saker som stödjer hans eller hennes uppfattning? Om jag hämtar mina nyheter på t.ex. SVT får jag ett garanterat snett nyhetsurval, medan om jag väljer själv är det upp till mig om jag får en allsidig information eller inte.

Låt oss verka för att paradigmskiftet kommer snabbt så att vi framgent slipper bli desinformerade av Public Service och gamla omoderna tidningar och deras politiskt aktivistiska journalister.

Skaffa er en allsidig världsbild genom att alltid hämta era nyheter från flera oberoende källor även om åsiktspolisen försöker stämpla dem som politiskt inkorrekta.

Vi människor behöver inte en storebror som bestämmer vad vi bör och inte bör få veta.

Stig Svensson

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel