Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ganman i stor intervju med tomten

Som symbol har han överlevt sig själv för länge sen. Men han biter sig kvar i mattkanten ändå och kanske behövs tomten som en samlande symbol. Men hur mår han? Egentligen? Som person? ÖP har svaret.

Vi rivstartar: hur har du det med spriten? 

-Jag dricker alldeles för mycket. Helt klart. Det är inget att hymla om. 

Varför dricker du, då?

-Dels blir jag ju bjuden i jobbet, det händer ofta. Sen gillar jag att ta en mysig whisky hemma på kvällen. Eller ett mysigt glas rött. Eller en ångande Irish coffee i skenet av öppna spisen. Eller en hembrygd porter. Jag är lite alkoholromantiker så.

Låter rätt barnsligt, du...

-Jag vet. Min psykolog säger att det är ett klockrent fall av självmediciniering.

Mot vad?

-Jag vet inte, men jag ser så mycket skit i jobbet vet du. Barnen i Afrika och allt sånt där. Och i Asien. Det är faktiskt fördj-vligt. Och alla barn som far illa här hemma för att det ska supas så in i h-lvete runt storhelgerna. Och det i de bästa familjer... du vet, man kan bli klappfull även på Domaine de la Romanée-Conti.

Apropå barnen i Afrika: vad får DOM den här julen?

-Ingenting, som vanligt, men däremot för de GÖRA julklappar. Åt barnen i resten av världen.

Måste du dra upp det där? 

-Ja, men det är ju så.

Fast ingen i väst ger väl julklappar till sina egna barn för att vara taskig mot barnen i tredje världen?

-Nej, jag vet. Det är ett dilemma. Men det är globaliseringens fel. Det skulle ju bli så bra med den men mina uppdragsgivare jagar bara kostnader och då hamnar vi i Bangladesh och Kina till slut.

Vilka ÄR dina uppdragsgivare?

-Coca-Cola, Nike, Adidas, H&M, Clas Ohlson, Toys R Us...

Så du är vad engelsmännen kallar en corporate whore?

Det är jag säkert (suckar uppgivet). Vad är det?

Nån som försakar sina moraliska och humanistiska värderingar på kommersialismens altare.

-Visst... peka finger, du. Men det är inte så enkelt, ska du veta. Hur man än gör blir det fel. Åker du och köper en ekologisk tvål på hälsokosten har du bensin från Shell i tanken och vi vet ju vad dom ställer till med i Nigeria...

Det hade jag faktiskt glömt. Men du, ser du dig själv som en symbol för patriarkatet?

-Nej, men jag förstår att jag uppfattas så.

Är du feminist?

-Ja... eller nej... jag vet inte. Pass. Jag är hen. Jag tror på jämlikhet. Jag tror på lika lön för män och kvinnor.

...men inte på avtalsenliga löner för barnen i Asien?

-Jojo, givetvis. Självklart.

Och vad har du att säga till alla religiösa minoriteter som du kränker genom din existens? Alla som INTE firar jul? Vad har du för ursäkt till dem?

-Snälla du, jag lägger mig platt: vad du än säger! Du har rätt - jag har fel. Bara jag slipper bråk och kontroverser. Jag är så sabla trött på sånt. Jag är hen. Kan vi inte stanna vid det? JAG ÄR HEN!

Det låter som en typisk omvändelse under galgen?

-Det är möjligt, men det är faktiskt jul nu. Kan vi inte sänka garden lite åtminstone över mellandagarna...? Snälla, rara. Jag vill ju inget ont... jag vill bara vara ifred...

...och dricka whisky?

-Ja, jag vill supa mig asplakat. In i dimman. Bara glömma allt. Skriv det. För det är ju så. Världen är för komplicerad för såna som jag numera. Jag är för endimensionell. Tiden har sprungit ifrån mig. Jag är en anakronism. En kvarleva från kolonialismens dagar. Precis som Carl Bildt. Det är bara att surra fast sig vid rodret och gå i kvav med hela skeppet...

Hur är det förresten med tomtemor?

-Bakom varje stor man står en förvånad kvinna. Räcker det? Jag slår henne INTE, om du tänkte komma dragande med DEN gamla pungsparken...

Vilken?

Frågan: Har du slutat slå din fru? Herregud, ni journalister... fy faan... det handlar bara om att sätta dit folk. Som när Uppdrag Granskning ska jaga livet hur nån bleksiktig socialchef i Bollnäs som tvångsomhändertagit ett barn vars föräldrar är spritt språngande galna, men det får hon inte säga för hon har tystnadsplikt och PLUS-Sverker som–

...fast vad har DET med dig och tomtemor att göra?

-Ingenting! Men jag anar vad du vill åt! Du försöker sätta dit mig. Du får prata med tomtemor istället.

Ja, för egentligen tänkte jag ju helt fel här - jag borde ha intervjuat henne istället. Vem är hon och varför ska hon alltid stå i din skugga?

-Exakt! Intervjua henne! Jag skiter i det här, jag abdikerar. Ok? Hon får ta över. Jag har tagit nog med plats som det är. Det är dags att släppa fram kvinnorna nu! En gång för alla!

Är det inte väldigt opportunistiskt att säga så?

-Fast jag menar det verkligen!

Du "älskar kvinnor"?

Ja!

Ett sånt uttalande skulle kunna uppfattas som både aningslöst och sexistisk.

-Men vad ska jag GÖRA då - vad jag än säger blir ju fel! Jag är en fet, vit man i 60-årsåldern. Jag är rökt. Fattar du det? I alla sammanhang. Jag är satan själv. 

Nu spelar du martyr.

-Du ser...

Hur kändes det förresten att bli censurerad av SVT? När de tog bort den afroamerikanska dockan?

-Jag ringde SVT och sa: "Men då måste ni i konsekvensens namn ta bort de stereotypa italienarna i Lady & Lufsen också, men de bara skrattade och la på...

Det finns en gammalt ordspråk som lyder: "Den som vill vara jätte omger sig med dvärgar." Kommentar?

-Jag behandlar min personal avtalsenligt om det är det du insinuerar.

Men du kallar dem fortfarande "dvärgar"?

-Vad skulle jag annars kalla dem - det ÄR ju det! Snövit och de sju små–

...det heter "kortvuxen".

-Förlåt. Jag gör avbön. Förlåt igen. Förlåt. Förlåt. Jag hänger inte med i svängarna. Om du inte var ironisk där?

Vem vågar vara det nuförtiden...  vi försöker avsluta lite lättsammare. Vad blir årets julklapp?

-Det är väl de där råsaftcentrifugerna alla pratar om och som snart kommer att stå och samla damm i nåt skåp till slut tillsammans med spikmattor, bakmaskiner och gamla Solsidanboxar.

Aha. Men vad önskar du dig själv i julklapp, då? 

-Sprit. Än en gång: det enda jag vill är att få supa mig riktigt dyngrak och bara glömma hela skiten. Jag vill bara ligga där med paddan på magen och surfa epic fails och epic wins på YouTube. Det är det enda som finns kvar. Jag känner mig helt urholkad. Samhället har överlevt sig själv. Been there, done that. Det låter hemskt men så är det. Transportsträcka till döden. God jul.

God jul!