Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ganman: Varför är jag rädd att nån ska tro att jag är gay?

Jens Ganman svarar efter debattartikeln "Ganmans krönika är ett hån och vi kräver en genuin ursäkt":

Den brittiske komikern Eddie Izzard gjorde sig under en period känd för att bära kvinnokläder och smink. 

Han förklarade sig vara heterosexuell transvestit. Eller en "lesbisk man" och han drev hårt med både sig själv och med omvärldens reaktioner på såna ställningstaganden.

Hans humoristiska, liberala anslag kring företeelsen med könstillhörighet och omvärldens reaktioner på detta ses av vissa som ett föredöme - andra provocerades av att han "tog sig rätten" (som det ofta heter nu mera) att experimentera med en könsidentitet på ett sätt som (kanske) bottnade mer i artistiska/kommersiella incitament än i personliga diton. 

Jag är nu inne på femte veckan av mitt i målade-naglar-experiment. Det är fortfarande - som jag skrev i min krönika - ett ganska barnsligt experiment för att komma från en 43-årig man, och det handlar mest om att utmana mina egna fördomar. Varför är jag rädd att nån ska tro att jag är gay bara för att jag målar naglarna chockrosa? Blir man det automatiskt då? Nej, givetvis inte. Det är bara färg på fingrarna, inget annat. 

Så varför drabbas jag ändå av en impuls att "förklara" den här detaljen i min utseende för de som hajar till och tittar lite extra? 

Jag vet inte. 

Men experimentet fortsätter. Och kanske bottnar min osäkerhet, och frustration mer i det faktum att jag vet att det finns en stereotyp jag aldrig kan lämna - hur mycket jag än försöker - den vita, heterosexuella medelålderns mannen i glesbygd. Alltid förment aningslös, fel, oupplyst, socialt klumpig och fördomsfull.

Max Hällström skriver på Facebook: "Jens cementerar en stereotyp av HBTQ-personer och tar sig rätten att 'hoppa i' en normbrytande persons kläder som han sedan enkelt kan klä av sig igen för att återta sin normposition i samhället. Äckligt koncept."

Man undrar, nyfiket, om denna bannbulla gäller även transvestiter, crossdressers m.fl som i vissa sammanhang - tillfälligt eller återkommande - vill experimentera med sin sexualitet/könstillhörighet? Är de också äckliga? Och vem avgör vem som är äcklig och inte? Vems uppsåt som är "äkta" nog? 

Max Hällström?

Hans resonemang påminner om Sverigedemokraten Erik Almqvists när han talade om för Soran Ismail att Sverige "är mitt land - inte ditt."

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel