Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ganman visar bara att ämnet behövs!

Jag vill kämpa för Jens Ganmans rätt att fritt framföra åsikter, även dem jag anser befängda.

Som den i Luciadagens ÖP-krönika.

Den friheten hade Ganman ej åtnjutit i stater med ateistisk ideologi: Maos Kina, Stalins/ Brezjnevs Sovjetunion, Pol Pots Kampuchea, Kim Jong-uns Nordkorea?

Har kristet inflytande i Europa stärkt Ganmans yttrandefrihet? Jag tror det. Länder påverkade av kristen kultur har mycket större frihet än de som styrts av motsatta värderingar.

Ganman gör samma tankevurpa som Peter Persson, vilken föreslog religionsundervisningens avskaffande för att slutföra sekulariseringen. Som dessutom tror att vetenskapen motbevisat Guds existens.

Vore det ej bättre avskaffa matteämnet? Då skulle inte nästa Pisa-rapport visa hur standarden i svensk skola sjunker parallellt med "sekularisternas" allt större högljuddhet.

Eftersom kurvan för mattekunskaper åskådliggör svenska elevers reträtt slapp vi se den nästa gång.

Bort med matematiken!?

Ironi! Om svenska ungdomar ligger efter i matematik är det förstås bättre att satsa på just det ämnet. Samma resonemang bör gälla religionsundervisning. Ganmans krönika påvisar ett ökat behov av ämnet.

Självklart ska svenska myndigheter inte ägna sig åt trosförkunnelse. Men mer än halva jordens befolkning har en monoteistisk tro och det vore märkligt om undervisningen om tro och etik, vägledande för världsmajoriteten, plockades bort. Skulle inte det leda till ökade fördomar och allt värre konflikter?

Ganman tycks likställa gudstro och vidskeplighet. Han ställer Sverige vid ett vägskäl och antyder att tron leder till ett absurt samhällsklimat och en fördärvad miljö. Jag är kristen, tror på Gud och Jesus.

Eftersom kristna är världens mest förföljda grupp befarar jag att om Ganmans fördomar ska styra vår framtid får även jag allt svårare att göra min röst hörd.

Ändå tänker jag fortsätta bekämpa den trångsynthet som tar sig uttryck i åsikts- och yttrandeförtryck.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel