Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gapet mellan rik och fattig ökar

Inkomstskillnaderna i världen fortsätter öka och några av världens mest inflytelserika och även mest förmögna människor träffas denna vecka i Davos på World Economic Forum. Samtidigt har Bill Gates sagt att bistånd faktiskt gör skillnad

Världens rikaste 85 personer har en samlad förmögenhet som enligt biståndsorganisationen Oxfam motsvarar någonstans i närheten av vad den fattigaste halvan (3,5 miljarder) av världens befolkning äger. Detta framkommer i en ny rapport som passande släppts i samband med det ekonomiska mötet.

I samband med Davosträffen intervjuades en av världens rikaste av SR, Microsoftgrundaren Bill Gates, om hans syn på bistånd. Svaren var riktade mot de myter Gates tycker dominerar debatten. Gates anser att världen inte kommer att bli överbefolkad bara för att fler överlever i de fattigare delarna av världen. Detta hävdas ofta, men istället blir världen till en bättre plats för de som slipper svält och fattigdom.

Att världen inte blir överbefolkad är en direkt verkan av att människor som får det bättre ställt ekonomiskt, särskilt kvinnor som är friska och får friska barn, av den anledningen väljer att föda färre barn. När rädslan att förlora barnen inte längre finns behöver inte mammorna heller riskera hälsan genom allt för många riskabla graviditeter och förlossningar.

Vidare anser Bill Gates, som inte bara är företagsgrundare, utan även filantrop genom stiftelsen Melinda och Bill Gates Foundation, också att bistånd är något positivt och inte bara försvinner ner i ett svart hål av korruption. Enligt honom gör bistånd skillnad genom att länder kan utvecklas och få en ekonomisk välbehövlig start till att bli mer självförsörjande. Tyvärr finns det dock allt för många exempel på länder där bistånd spårlöst försvunnit, något även Centerpartiet fått känna på vid två projekt i Irak. Därför går det inte heller att generalisera biståndsdebatten.

Debatten här hemma brukar inte sällan fastna kring när korruptionen får en grogrund, om det avgörs innan eller efter ett land demokratiserats. Bill Gates verkar vara av åsikten att det är innan, och det ska därför bli intressant att se hur dessa tankar ytterligare kommer att utvecklas i Davos.

IMF:s prognos för 2014 höjs och kommer därför att bli mer än den prognostiserade 3,6 procentiga höjningen som tidigare meddelats. Men trots detta ser det inte ljusare ut i många delar av världen. I länder som Grekland och Spanien är ungdomsarbetslösheten uppe i hela 60 procent, och det ser dessvärre inte ut till att bli någon ljusning. Oxfam anser därför, till skillnad mot IMF, att tillväxten i världen kommer att bli mycket låg genom att klyftorna kommer att öka ytterligare.

Från den svenska regeringen kommer bland annat utrikesminister Carl Bildt (M) att närvara. För Bildts del är det inte inkomstklyftorna, utan de allt viktigare nät- och cyberfrågorna som han kommer att vara delaktig i. Och enligt regeringen är det främst de utmaningar som skapas genom det digitaliserade samhället som kommer att vara på Bildts agenda. Att det finns ett högaktuellt behov av att både debattera och diskutera detta på statsnivå har inte minst det senaste halvårets olika turer kring NSA visat.

Det som ibland saknas är politiskt ledarskap som möjliggör för näringslivet att nå ekonomisk tillväxt. Det ekonomiska forumet har potential att bygga på något stort, tyvärr är ibland synen på träffen i Davos att de som träffas enbart gör det för att kunna umgås under trevliga förhållanden och skaka hand med varandra för att sedan åka därifrån utan att ha gjort någon egentlig påverkan. Utmaningarna att minska på klyftan mellan de rikaste i världen och de som inte ens har mat för dagen är enorma.