Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdagens lösningar utvecklar inte Sverige

Socialdemokraternas utlovade förnyelse har helt försvunnit. Extra tydligt blir detta på sjukförsäkringsområdet. Trots deras höga tonläge i debatten så är partiets enda stora förslag att gå tillbaka till den sjukförsäkring som gav Sverige världens högsta sjukfrånvaro.

Annons

Efter alliansens reformering av sjukförsäkringen befinner sig sjukfrånvaron i stället på samma nivå som för jämförbara länder.

Många färre drabbas nu av långvariga sjukskrivningar och dess ofta tragiska konsekvenser. I Jämtlands län har antalet sjukskrivna personer minskat med runt 1 800 sedan 2005. Detsamma gäller förtidspensioneringarna. Sedan 2006 har antalet personer som har sjukersättning minskat med över 1 200 personer i Östersunds kommun.

Något som verkligen bidragit till detta är de fasta avstämningspunkterna för rehabilitering och bedömning av arbetsförmåga, försäkringens så kallade tidsgränser.

Såväl Försäkringskassan som Arbetsförmedlingen anser att det är nödvändigt med tydliga tidsgränser i sjukförsäkringen. Att avskaffa den bortre tidsgränsen skulle kraftigt öka sjukskrivningarna och förtidspensioneringarna och människor skulle återigen låsas in i passivt utanförskap eftersom de i praktiken tillåts vara sjukskrivna hur länge som helst, utan några åtgärder eller uppföljning. Ändå är avskaffandet av den bortre tidsgränsen ett av de centrala förslagen i Socialdemokraternas skuggbudget.

Alliansen vill i stället fortsätta förbättra våra trygghetssystem. En stor utmaning är unga förtidspensionärer. Därför satsar vi nu mer än en halv miljard kronor på olika stödåtgärder som ska hjälpa unga som beviljats aktivitetsersättning att prova på arbete eller studier.

Genom sådana reformer och genom att fortsätta prioritera tidig rehabilitering, behandling och samverkan hoppas vi att fler människor ska våga ta steget från sjukskrivning till arbetsgemenskap.

Socialdemokraterna står i stället för en politik som höjer trösklarna in på arbetsmarknaden vilket kommer att drabba dem som i dag står allra längst ifrån att få jobb och bidrar inte till att fler vågar ta steget till eget arbete.

Moderaterna ser att det inte är gårdagens lösningar som utvecklar Sverige utan väljer att prioritera förslag som hjälper människor tillbaka till jobbet.

Gunnar Axén (M)
riksdagsledamot, ordförande i Socialförsäkringsutskottet

Pär Jönsson (M)
kommunalråd Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons