Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gårdsförsäljning av alkohol en självklarhet

Småskalig tillverkning av mat och dryck är en viktigt lokal näring med en stor utvecklingspotential i Jämtland/Härjedalen. Bland annat har ett flertal mikrobryggerier på senare år växt upp och nu finns det cirka tio stycken i vår region.

Systembolaget har försäljningsmonopol av alkoholhaltiga drycker i Sverige. Centerpartiet vill också till stora delar behålla försäljningsmonopolet. Men parallellt behöver man då även underlätta för småskalighet i hela landet.

Nu erbjuds en logistiklösning till lokala leverantörer med motivet att främja småskalig tillverkning, vilket är mycket bra. Den ska nu förändras.

De nya reglerna som Systembolaget inför missgynnar bryggerier i mindre orter där det är glest mellan butikerna. Samtidigt får bryggerier i storstäderna en stor konkurrensfördel.

Detta är inte acceptabelt. Därför kommer jag att verka för att Systembolaget justerar de nya reglerna så de även funkar för mikrobryggerier i vår region. Gör om gör rätt.

För Systembolaget har genom sin monopolställning ett ansvar att anpassa villkoren så de blir rättvisa i hela landet.

Jag och Centern tycker också att möjligheten till gårdsförsäljning borde vara en självklarhet. Precis som det är tillåtet att sälja lokalt producerade ostar och korvar på en gård anser vi att det ska vara tillåtet att sälja egenproducerat öl och vin till gårdens besökare.

Vi ser det som en möjlighet att både locka fler besökare och för fler jobb och företag på den svenska landsbygden.

Jörgen Larsson (C)

riksdags- och regionfullmäktigekandidat

Läs också:

Systembolaget värnar lokalt och småskaligt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel