Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gasledningen Nord Stream 2 spräcker europeisk enighet medan Sverige duckar

Det råder kompakt tystnad i den svenska regeringen om den största geostrategiska utmaningen för Sverige och EU:s energiunion. Det är en tystnad som har noterats i Bryssel. Ledarsidan kan berätta att ingen av närmast berörda ministrar som statsminister Stefan Löfven, miljöminister Åsa Romson eller energiminister Ibrahim Baylan har framfört någon svensk uppfattning till EU-kommissionen.

Läs mer: Stoppa de nya gasledningarna i Östersjön

Den svenska regeringens strategi tycks vara att ducka tills frågan rent formellt hamnar på regeringens bord.

Det handlar om Nord Streams planer på att bygga nya ledningar i Östersjön. Sedan tidigare finns två ledningar lagda, nu vill man lägga två nya i ett projekt som kallas för Nord Stream 2. Det är den ryska statliga energijätten Gazprom som tillsammans med en rad energibolag (E.ON mfl) vill ha utbyggnaden klar senast 2019. Planen är att fördubbla kapaciteten, trots att dagens användning ännu inte slagit i taket*. Investeringen beräknas hamna på ca 90 miljarder kronor.

Ledarsidan var för övrigt den första i Sverige som uppmärksammade planerna och krävde ett stopp. Orsaken är att Ryssland använder Nord Stream 2 för att splittra EU, slå undan benen för sanktionerna efter annekteringen av Krim, göra ett avbräck på Ukrainas usla ekonomi med transitavgifter och kunna isolera en rad stater i östra Europa energimässigt.

Den förra tyska förbundskanslern socialdemokraten Gerhard Schröder drev igenom den första ledningen i en mycket lugnare tid, då få såg framför sig en konflikt mellan Ryssland och EU. Men det fanns oroliga röster som var kritiska till att man valde bort både billigare och mer miljövänliga vägar; som över land genom Polen, eller en kombination av hav och land via Lettland. WWF riktade också massiv kritik mot hela projektet utifrån miljöskäl.

Det ryska geostrategiska målet var en direktledning mellan Tyskland och Ryssland helt utan transit som också flyttar fram positionerna i Östersjöområdet. Kritiker varnade för att ledningen skulle kunna användas som ett energivapen genom att Ryssland kan styra gas bort från vissa EU-länder och Ukraina men ändå leverera till Tyskland. Schröder tackades av Gazprom genom att bli styrelseordförande i Nord Stream.

Nord Stream har finansierat en upprustning, utan sprängtunnlar, av hamnen i Slite. Investeringarna på Gotland beräknas totalt uppgå till ca 80-100 miljoner kronor och Region Gotland har redan fått frågan ytterligare en investering om 50 miljoner genom att lagra rör under byggtiden. Förra gången användes även hamnarna i Norrköping och Karlskrona, alla tre områden är strategiskt känsliga för Sverige i en östersjökonflikt.

Läs mer: "Galenskap" med fler ledningar i Östersjön

Just nu pågår kampen om Nord Stream 2 på två nivåer. Dels ett rent juridiskt där EU-kommissionen nu tittar på om den faller under EU-lagstiftning, om man svarar ja på den frågan så kommer kommissionen att pröva hur det går ihop med EU:s energiunion. Av källor i Bryssel beskrivs frågan ännu som öppen.

Den andra nivån handlar om en geopolitisk nivå, där Ryssland med hjälp av den tyska industrin och socialdemokratin driver på. Motståndarna återfinns i Baltikum, Polen, Slovakien och Ukraina. Här har frågan redan slagit en djup kil mellan Tyskland och motståndarna. Merkels trovärdighet i att vilja upprätthålla sanktionerna mot Ryssland för Krim slås också i bitar.

Bland de som nu protesterar mot den svenska regeringens tystnad finns Svensk-Estniska förbundet: ”Det ligger inte i Sveriges intresse att erbjuda ökat ryskt inflytande på Gotland och därmed ytterligare fördjupa de säkerhetspolitiska hoten mot både Sverige och Estland.”.

Miljöpartiets förra språkrör Peter Eriksson, i dag europaparlamentariker, skriver i Dagens Industri: ”…innebär att det ryska intresset för att kontrollera vårt östra innanhav ökar väsentligt. Samtidigt är det orimligt att öka den fossila energitillförseln.”

Varför är ni så tysta Romson, Löfven och Baylan? Är det av hänsyn till tyska industriintressen och tysk socialdemokrati samt rädsla för rysk realpolitik? Vad är Sveriges intressen när det gäller klimat, miljö och säkerhetspolitik? Det finns många skäl att placera Sverige i motståndarlägret, redan idag.

Läs mer: Kultur och historia blir allt viktigare i Rysslands säkerhetsdoktrin

UPPDATERING: *Siffran har korrigerats med en nyare siffra. Slutsiffran för 2015 blev 71 procent.

Intresserad av säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72!.

Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng (Intervjun med Gudrun Persson finns i detta program)

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar