Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästboken återfunnen

George Harrisons autograf i en gästbok kommer att visas på museum. Men det är inte samma gästbok som ÖP tidigare berättat om. Den här är nyligen återfunnen vid ­Optands flygfält.

Annons

I december 2007 kunde ÖP avslöja en smått sensationell historia. Beatleslegenden George Harrison visade sig ha varit på ett privat besök i Jämtland, sommaren 1976. Beviset för att det verkligen förhöll sig så var autografen i en gästbok, som tillhörde en liten fjällstuga.

Med hjälp av Beatlesexperten Mike Waxman kunde vi ringa in de närmare omständigheterna. Tillsammans med kompisen Gary Wright reste George till Stockholm. Efter att de checkat in på Grand hotel fick de ett infall att de skulle försöka se midnattssolen.

I Dagens Nyheter såg de en annons om att två stugor fanns till uthyrning i västra Jämtland. Med på resan fanns också Gary Wrights svenska fru Tina, som dessutom visade sig ha en bror som var pilot.

Brodern, Stefan Uppström, flög sällskapet till Optands flygfält. Han följde även med till pizzerian Athena där hela sällskapet åt, innan Beatleslegenden med följe reste vidare till fjällen.

2007 kunde således hela historien bevisas genom anteckningarna i fjällstugans gästbok. I samband med att artikeln publicerades började man vakna till hos Östersunds flygklubb. Några äldre medlemmar sade sig vara övertygade om att George Harrison även skrivit i klubbstugans gästbok, innan han reste tillbaka mot Stockholm.

Tyvärr har gästböckerna varit försvunna i flera år. Men två har just återfunnits, bland annat den där Harrison skrivit.

– Böckerna hade ramlat ned bakom en bokhylla och där har de legat i många år, berättar Bertil Olsson.

Han kan nu stolt visa upp sidan från 6 augusti 1976. Här står faktiskt fem personer – George Harrison, Gary och Tina Wright. Sedan Olivia Arias.

Vid den här tiden låg Harrison i separation med Patti Boyd, som för övrigt lämnat honom för Eric Clapton.

Olivia skrev aldrig sitt namn i fjällstugan och kanske är det här ett av de första tillfällen när hon ger sig till känna som George Harrisons nya, kvinnliga partner.

Femte namnet i Optand-boken är Justin Wright.

– Det är min numera 38-årige son, berättar Tina Wright.

Bertil Olsson minns mycket väl den dagen när en av pop- och rockmusikens absolut största stegade in i det lilla klubbhuset vid Optands flygfält.

– Vi som var där var jag, Rolf Rosén och Gugge Bäck. Plötsligt sa Gugge; men ... är det inte George Harrison som sitter där borta?

De andra ställde sig tvekande, men Rolf visste på råd. Han stegade fram med gästboken i högsta hugg, och alla skrev. Och därför har vi nu beviset. Utan tvekan var det George Harrison som satt där 6 augusti 1976 och väntade på att bli transporterad till Stockholm.

Ägaren till gästboken i Västjämtland har ställt sig helt avvisande till att boken skulle visas på något museum eller lämnas till ett arkiv. Annat blir det med den gästbok som nu hittats.

– Den ska ställas ut på Flyg- och lottamuseet. Vi ska bara hitta en säker monter att placera den i. Under tiden förvarar jag boken, säger Bertil Olsson.

Bland samlare betingar en George Harrison-autograf, där man dessutom vet i vilket sammanhang den är skriven, väldiga belopp.