Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gastronomisk hemvändare

Träffa pedagogen från Valla som bossar över mat och dryck på det flärdfulla hotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre. Johan Jonsson har kammat hem höga poäng i prestigefyllda White guide, har en fil. kand. i måltidskunskap och gillar mest att göra det man gör mest i Östersund.

Annons

Det är mitt första besök på överdådiga hotellet i Åre. Takhöjden i loungen är svindlande, och det är där Johan Jonsson möter mig. Men eftersom han är mitt i ett telefonsamtal gestikulerar han mest och hälsar mig med ett leende. Han hinner knappt avsluta samtalet förrän telefonen ringer igen.

Det finns sämre ställen att vänta. Jag serveras en kopp kaffe och kan luta mig tillbaka i den generöst tilltagna soffan och bläddra i en bok om Las vegas i några minuter. Johan slår sig ned och jag ber honom ta allt från början.

– Jag är från Valla. Föddes 1970 och gick social linje på Wargen. Säsongade i Åre som skidlärare och hade inga tankar på att slå mig in i restaurangbranschen.

Men här sitter vi nu. På Johans visitkort står det trots allt ”Food and beverage manager”.

Tanken med valet till gymnasielinjen var att han ville bli idrottslärare. Men efter att ha vikarierat i yrket märkte Johan att det inte var riktigt så kul som han trott. Matintresset har han alltid burit med sig, så när han utan någon tidigare kockerfarenhet fick chans att bli elev i köket på östersundskrogen Onkel Adam i början av 1990-talet, tog han den direkt.

– Det var en slump att jag hamnade där. Det var mina föräldrars granne som drev restaurangen, säger Johan.

Han jobbade kvar som kock i några år. Men med tiden hungrade Johan efter studier.

– Ja, och med inriktning på att undervisa. Jag läste mycket pedagogik, fast jag vet inte om jag är så pedagogisk, säger Johan med glimten i ögat och skrattar.

Han började på Gastronomiprogrammet på Umeå universitet. Läste ämnen som kemi, ledarskap och organisation.

– Sådana ämnen som egentligen kan kopplas till allt, säger Johan som i sitt studieliv också lyckats klämma in studier i pedagogik på lärarhögskolan i Stockholm.

Sedan följde lärarjobb på Hotell- och restaurangskolan i Stockholm och i Nyköping där han även varit studierektor.

– Samtidigt som jag drev sommarrestaurangen Konstnärsgården på Gotland.

Samma ö som han år 2006 begåvade med restaurangen Krakas krog vilken inrymdes i ett gammalt kalkstenshus. Enligt restaurangguiden White guide håller krogen svensk mästarklass.

– Jag fortfarande kreativ ledare på Krakas. Det är som ett litet projekt vid sidan om, säger Johan.

Innan jobbet på Copperhill Mountain Lodge hade Johan en tjänst som adjunkt på Hotell- och restauranghögskolan Grythytte Akademi.

Men vad innebär då Johans nuvarande arbetstitel ”Food and beverage manager”?

– Jag har totalt ansvar för restauranger och tillhörande personal i hotellet samt i Petter Stordalens intilliggande hus ”The villa”.

Ett jobb där Johans pedagogiska utbildning passar väl in och som enligt Johan var en av anledningarna till att han anställdes.

– Ja, det och min bakgrund som restaurangägare. Men jag har bara bott på hotell förut, aldrig jobbat på ett.

Men att han nu är chef betyder inte att Johan helt släpper hantverket.

– Nej, jag ska kunna gå in och hjälpa till i både köket och i matsalen. Det är kul att vara chef, det handlar mycket om att motivera. Jag har jättehöga ambitioner på det här. Jag vill hela tiden bli bättre – och att vi ska bli bättre – och samtidigt skapa förutsättningar för att det ska bli möjligt.

Johan bor sedan ett år tillbaks i Östersund tillsammans med sin sambo och pendlar ofta, men han har även en lägenhet i Åre.

– Jag har en förhoppning om att jobba lite hemifrån men man vill ju också vara nära det som händer.

Vad tycker du om Östersunds restaurangutbud?

– Jag har faktiskt inte haft tid att prova, jag har inte varit ut och ätit i stan på flera år. Det är egentligen det bästa jag vet och jag har lärt mig allra mest om att laga mat genom att äta på restauranger i hela Sverige och ute i världen. Många tror att man gillar jättepretentiös mat, men jag kan tycka att det är minst lika trevligt att äta en pizza ute. Som läget är nu här i landet så har Sverige några av världens bästa restauranger.

Vad gör du på din fritid?

– Jag har alltid haft ett stort sportintresse och när jag var yngre var det idrott hela tiden. Segling, fotboll, tennis, skidor utför och på längden, sådant man gör mest i Östersund. Nu blir det mest golf och så lagar jag mycket mat. Jag har börjat med kite också.

Efter lång tid från Jämtland hittade alltså Johan hem igen.

Vad var det du saknade?

– Dels vännerna, det sociala livet och familjen, mamma och pappa. Närheten till sambon Maria. Men även skidåkningen. •

Annons