Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gatljusen – bara en falsk trygghet?

Reaktionerna blev för starka och nu backar Östersunds kommun en del från beslutet om att släcka ner gatubelysningen (se sidan 4).
Läsarna på OP.se reagerade så här på nyheten i går.

kommunen – ett sätt att spara pengar på är att inte ha på lyset på dagen.

inte att de tänder på helgerna. Det behöver ju även vara tänt under de vanliga vardagarna för att trygga arbetsmiljön för dem som är ute och jobbar nattetid.

att det är onödigt mycket som skiner i städerna på nätterna. Allt skulle kunna släckas ner en viss tid, beroende på om det är helg eller vardag. Vem behöver se skyltfönster mitt i natten? Kanske vi människor får börja leva på ett annat sätt. Världen har förändrats i alla tider och kommer så att göra i fortsättningen.

Det är ljust nästan dygnet runt nu. Måste vara ett jättebra läge att spara pengar. Släck lamporna. Den som tänker sig att överfalla någon låter sig knappast stoppas av några gatljus.

Ska vi ha tänt året runt för att uppnå falsk trygghet? Det är väl inte där problemen ligger. Kolla statistiken vilka som råkar ut för våldsbrott av vilka och vilken tid på dygnet. Inte särskilt förvånande att det ofta är fulla människor (män) mitt i natten som misshandlar andra nattvandrande människor.Lösningen på det stora problemet, att minska våldsbrotten, sitter inte i en tänd eller släckt lampa, utan finns i varje medborgares vilja/förmåga att agera mot våldet.

Dagge:

I går var det i alla fall väldigt mörkt ute med alla dessa släckta gatlysen. Men du menar alltså att man inte behöver ha gatlysena på utan i stället ska delinkventer och de som tillhör riskkategorierna för att bli utsatt för våldsbrott (dvs. kvinnor och ungdomar), de ska gå omkring med pannlampor? Om man ska förväntas agera mot våldet så krävs väl god belysning så man ser vad man gör?

svårt att få sig en nypa skepsis mot styrande skiktet när det finns folk som Bertil Danielsson som säger att han inte fått något telefonsamtal ifrån någon som har tyckt illa om att lamporna släckts, men att det kan bero på att han inte haft telefon på …