Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gatukök får bakläxa efter miljöinspektion

Härjedalens kommuns miljöinspektörer riktar kritik mot livsmedelshanteringen vid ett gatukök. De konstaterar att det på vissa ställen är mycket smutsigt, det råder stor oordning och att lokalerna är mycket slitna.

Det var i början av november kommunens inspektörer gjorde ett oanmält besök vid näringsstället. Ett flertal brister upptäcktes och kommer nu att kräva företaget att detta åtgärdas.

Den generella bedömningen var att lokalerna är väldigt slitna och på ett flertal ställen mycket smutsiga. Dessutom råder stor oordning enligt inspektionsprotokollet.

"Rengöringen i allmänhet rejält eftersatt i samtliga utrymmen. Spindelväv fanns i flera utrymmen. I en av kylarna i varuintaget fanns någon storts beläggning, vi kunde inte avgöra om det var mögel eller "bara" smuts. Lister i många av frysarna var mycket skräpiga (vilket är extra allvarligt då det finns delvis öppna förpackningar i frysarna)".

Kommunen skriver också att en dörr till varuintaget var otät vilket gör att skadedjur kan ta sig in i lokalerna. Handtvättställ i kök saknade tvål och papper. Handtvättställ på personaltoaletten saknade tvål och var otillgängligt, då det låg saker i handfatet.

Dessutom fanns det mycket material i lokalerna som inte hade med verksamheten att göra samt gammal utrustning som inte används. Prylar som gör det svårare att hålla rent.

Överlag är det en stor oordning i varuintaget och förrådet samt i "personalrummet", skriver kommunen.

De påpekar även att alla kontrollområden inte granskats vid denna kontroll. Andra avvikelser från livsmedelslagstiftningen kan alltså ha förekommit som inte iakttagits vid kontrollen.

"Vår bedömning är att dessa är allvarliga och att bristerna är återkommande sedan tidigare inspektioner. Vi kommer därför att fatta ett beslut med krav på åtgärdande".