Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cruising med gamla bilar kan förbjudas i städer - nytt förslag från Transportstyrelsen

Cruising genom stan med gamla bilar kan vara ett minne blott i framtiden. I ett nytt förslag föreslår Transportstyrelsen att två nya miljözoner införs i städer, vilket skulle innebära att gamla bilar förbjuds.

Annons

Transportstyrelsen föreslår att två nya typer av miljözoner införs i tätorter, det för att förbättra luftkvaliteten. Miljözonerna som föreslås är klass 2 och klass 3.

Bilklubben Beautytown Cruisers ställde till med cruising i centrala Fagersta.

Miljözon klass 2 ska omfatta personbil, lätt lastbil och lätt buss. Kravet är att fordon som drivs med diesel ska uppfylla kraven för Euro 6 och fordon som drivs med bensin, etanol eller gas ska uppfylla kraven för Euro 5.

Miljözon klass 3 ska omfatta personbilar, motorcyklar, mopeder klass 1 och lätta och tunga lastbilar och bussar. Kravet här är att de lätta fordonen drivs med el eller vätgas och att de tunga fordonen drivs med el eller vätgas, eller är av typen elhybrid och uppfyller kraven för Euro 6.

Miljözon klass 2 kommer enligt Transportstyrelsen vara relativt verkningslös efter år 2035, eftersom stora delar av den svenska fordonsflotten då beräknas uppfylla kraven.

Det är upp till kommunerna själva att reglera var och när bestämmelserna om miljözoner ska gälla. Transportstyrelsen föreslår att polisen ska övervaka att bestämmelserna följs, och att nya vägmärken ska informera om reglerna.

Utredningen och förslaget har nu lämnats till näringsdepartementet.

I Östersund kan det alltså också vara slut med bilcruising med äldre bilar om förslaget går igenom.

Läs mer:

Se bilderna från Springmeet – och cruisingen i Östersund

Mer läsning

Annons