Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gåvor till flyktingar stals

I förra veckan blev det ideella projektet Hej främling utsatt för inbrott i ett förvaringsutrymme. Men som plåster på såren får de nu stipendium för att utöka sin verksamhet.

Det ideella projektet Hej främling hade sedan tidigare bestämt sig för att inte ha kvar förvaringsenheten i Brunflo och i stället flytta allt till verksamheten i Grytan. De började lasta ur utrymmet på onsdags kvällen. När de kom tillbaka morgonen efter var låset sönderklippt och saker till ett beräknat värde av 30 000 kronor stulna. Händelsen är polisanmäld.

– Det känns otroligt jobbigt och ledsamt. Det drabbar ju mest flyktingbarnen, säger Emma Arnesson som är projektledare.

Det som stals var främst nya träningskläder, de begagnade pjäxorna och skidorna stod orörda. Just träningskläderna hade de fått fabriksnya och gjort en långsiktig plan kring hur de skulle delas ut bland medlemmarna i projektet.

– Det är jättejobbigt, de har tagit det finaste vi har. Vi är en förening som bygger väldigt mycket på hjälp från andra, vi kan inte utföra vår verksamhet utan de gåvor vi får av boende i kommunen, säger Emma Arnesson.

Lägligt nog blir Hej främling tilldelade ett stipendium efter den olycksamma helgen. Skandias stiftelse Idéer för livet tilldelar 10 000 kronor till projektet. Pengarna är öronmärkta för fjällvandringar och andra framtida aktiviteter utanför Grytan.

– I slutändan ser vi det som hänt som något positivt, vi har fått otroligt bra respons av allmänheten. Jag hoppas att det kan leda till att fler vill och ids engagera sig, säger Emma Arnesson.

Hon tror inte att någon utfört inbrottet för att förstöra för Hej främling, utan snarare att det handlar om rastlöshet och nyfikenhet.

– Det vittnar om att det behövs sysselsättning för ungdomar, därför är vi ännu mer motiverade att fortsätta och skapa mötesplatser, säger hon.