Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gåvor till stöd för hjärtforskningen ökar i länet

En ny sammanställning från Hjärt-Lungfonden visar att jämtar och härjedalingar ger mer pengar, jämfört med förra året, till forskning om hjärtsjukdomar.

Fram till sista september i år har människor i länet gett 765 minnesgåvor, i samband med begravningar, till ett sammanlagt värde av cirka 158 000 kronor. Motsvarande period förra året gavs det minnesgåvor till ett värde av 149 000 kronor.

– Att ge blommor vid begravningar är vanligt och en minnesgåva till forskningen är ett utmärkt sätt att komplettera blommor. På så sätt ger man både något för stunden och något långsiktigt, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden, i ett pressmeddelande.

Hittills under 2013 har svenskarna gett över 20 miljoner kronor i minnesgåvor som stödjer forskningen om hjärtsjukdomar.

– En minnesgåva hedrar både den som har avlidit och gör skillnad genom att andra får chansen att leva längre. Vi ser hela tiden framsteg i forskningen som inte skulle vara möjliga utan de gåvor vi får från privatpersoner och företag, säger Staffan Josephson.

Minnesgåvor till Hjärt-Lungfonden går till medicinsk forskning inom hjärt-, kärl- och lungområdet. Som bevis på gåvan skickar Hjärt-Lungfonden ett minnesblad till de anhöriga, där det står vem eller vilka som har skänkt pengar.

Jämförelsen har gjorts utifrån uppgifter om minnesgåvor som har skänkts mellan den 1 januari 2012 och den 30 september 2012 respektive mellan den 1 januari 2013 och den 30 september 2013.