Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gayidrottare förföljs i Moskva

Ryssland och hbtq-rättigheter fortsätter att skära sig även efter OS i Sotji. Polisen i Moskva gör just nu allt för att störa de pågående gayidrottstävlingarna Open Games. En svensk deltagare vittnar om bombhot och rökbomber.

Annons

När Mathilda Piehl anlände till invigningsceremonin i onsdags möttes hon av mängder av polisbilar och piketbussar. Beskedet var att byggnaden var bombhotad. Invigningen fick hållas i ett kafé flera timmar försenad.

– Samma dag hade alla hotell och alla idrottsarenor samtidigt ringt arrangörerna och avbokat rum och lokaler, säger hon från medaljutdelningen i volleyboll, den enda av fredagens fyra tävlingar som gick att genomföra.

Huvudarrangören, den ryska HBTQ sportfederationen, hade räknat med att myndigheterna skulle obstruera. Men kanske inte till den milda grad som Mathilda Piehl beskriver: Konståkningen fick flyttas två gånger på grund av plötsliga avbokningar. När deltagarna for till en öppen rink, typ allmänhetens åkning, kom polisen efter bara några minuter och stängde stället på grund av "tekniskt fel".

– Och i dag kastades det in rökbomber och basketen bombhotades. Det var extremt obehagligt, säger Mathilda Piehl som arbetar för RFSL.

Därifrån kan förbundsordförande Ulrika Westerlund bara fördöma den ryska attityden:

– Det är en upptrappning av förföljelsen av hbtq-personer från myndigheterna.

--------------------

Fakta: Open Games

Till idrottstävlingarna Open Games den 26 februari–2 mars i Moskva var cirka 300 personer anmälda.

Deltagarna tävlar i åtta grenar: badminton, basket, futsal, skidor, simning, bordtennis, tennis och volleyboll.

Dessutom bjuds på uppvisningssporter som armbrytning, konståkning och dans.

I arrangemangen ingår även aktiviteter och diskussioner kring mänskliga rättigheter och utveckling av idrott inom hbqt-gemenskapen.

Källa: Open Games (TT)