Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge alla barn chansen till ett aktivt liv!

I dag arrangerar RBU, Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, ett seminarium i Åre som utgår från RBU:s årsrapport 2013 "Hjälpmedel – var god dröj".

Ett av våra förslag är att öka tillgängligheten till fritidshjälpmedel. I går arrangerade RBU tillsammans med Totalskidskolan en prova-på-skidåkning-dag i Åre.

RBU lyfter frågan om ett aktivt liv för alla barn därför att det finns en tydlig koppling mellan låg fysisk aktivitet och ohälsa. Folkhälsoinstitutet har visat att barn med funktionsnedsättning skattar sin hälsa sämre jämfört med andra barn ("Hälsan hos barn och unga med funktionsnedsättning", 2011).

De har i högre grad en ohälsosam livsstil och deltar mer sällan i regelbundna fritidsaktiviteter. Detta påverkar inte bara den fysiska hälsan utan försvårar också barnens möjlighet att vara med i de sociala sammanhang som lek, fritid och sport innebär.

När assistansföretaget Humana granskade kommunernas hemsidor om sportlovsaktiviteter, visade det sig att bara 28 av 158 granskade kommuner informerade om vilka aktiviteter som var tillgängliga för den som har en funktionsnedsättning.

För att barn med funktionsnedsättningar ska kunna delta även i relativt enkla aktiviteter krävs ofta hjälpmedel som idag är förknippade med stora kostnader. Barnens möjligheter att delta blir beroende av föräldrarnas ekonomiska förutsättningar. I RBU:s rapport framgår att närmare 70 procent av föräldrarna själva har fått betala för sina barns hjälpmedel.

Förutsättningarna för barnens möjligheter påverkas i hög grad av beslut i kommuner och landsting när det gäller hjälpmedel. RBU har följande krav för att barn och unga med funktionsnedsättning ska kunna få ett aktivt liv:

1. Alla bör ha tillgång till hjälpmedel för en aktiv fritid, utan att det ska kosta mer än vad motsvarande aktivitet för en person utan funktionsnedsättning skulle ha betalt.

2. Fritidsanläggningar ska inte bara erbjuda tillgänglighet, utan även delaktighet, dvs anpassad utrustning bör finnas på plats att hyra eller låna.

3. Behovet av hjälpmedel ska styras utifrån den enskildes behov och inte begränsas av var han eller hon bor eller av lokala begränsningar i utbudet.

4. Regionala eller nationella kompetenscenter med särskild kunskap om barns hjälpmedel bör inrättas. Hjälpmedel för barn kräver särskild kompetens både vad gäller barns utveckling, och hur hjälpmedel bäst kan anpassas till barnets individuella behov och fungera i vardagen.

Uppfylls dessa krav kan barn och unga med funktionsnedsättning få större möjlighet till en aktiv fritid på samma sätt som andra. Det är en investering som gagnar alla. Inget barn ska behöva vänta flera år på sina hjälpmedel.

Agnetha Vikenger, förbundsordförande RBU

Maud Ekqvist, ordförande RBU Jämtland

Eva Nordmark, leg sjukgymnast, docent i pediatrisk sjukgymnastik, lektor i handikappvetenskap

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel