Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge Helena Jonsson bragdguldet – genast

gjorde det igen!

Och det kunde inte vara mer dramatiskt: Jonsson och tyska Kati Wilhelm sida vid sida på sista ståskyttet. Båda började med träff, Wilhelm bommade andra, Jonsson fortsatte att träffa, Wilhelm bommade fjärde och Jonsson tog god tid på sig ...

... och satte sista!

Sedan inträffade – kalla det mirakel eller slumpen eller vad du vill – exakt det som skulle göra Helena Jonsson till total världscupsegrare i skidskytte: Kati Wilhelm kom ut som sexa inför slutvarvet. Med två tyskor före sig i spåret var det nog fler än jag som trodde att hon skulle kunna plocka någon placering.

Men det skedde inte.

Helena in som tvåa, och Wilhelm sexa, exakt vad som behövdes för att göra Helena Jonsson till årets (hittills) största svenska idrottsutövare. Troligen blir hon det även när det drar ihop sig till bragdguld i december och Jerring-pris litet längre fram.

Ge henne bragdguldet redan nu, förresten.

Det här var nämligen så mycket bragd det någonsin kunde bli.

i Östersund i början på december förra året satt Helena på Gamla teatern och log underfundigt när hon sa:

– Mitt mål är att bli bättre i totala världscupen än förra säsongen. Alltså bland de tio bästa i totalsammandraget.

Men med totalt fyra segrar, flera pallplatser och en fantastiskt jämn skjutning rakt över hela säsongen slog hon sin tidigare topplacering med råge. Hon slog till med seger redan denna vinter.

Jag har skrivit det förr och jag gör det igen: Coola Helena plockar fram sina nerver av stål varje gång det gäller, så även nu.

Grattis Helena!

även till curlingspelarna i lag Anette Norberg som tog VM-silver i Sydkorea. Även här blev finalen en gastkramare mot Kina, som slutligen stod som segrare med 8-6.

Tänker också på unga spelare och VM-kvaldebutanter som Adam Johansson och Rasmus Elm, som enligt radioreferatet sent på lördagskvällen svarade för suveräna insatser i det svenska fotbollslandslag som ”lyckades” gneta ihop till en poäng – detta i en fotbollsgryta i Porto där seger för hemmalaget var det enda på förhand givna.

Men så skedde alltså icke.

i ungdomsfotbollens tecken. Som speaker på Krokomscupen satt jag likt nattögat höken och spanade ut över en hall full av liv. Möten över generationsgränserna när hundratals människor skippade både Robinson, lördagsvinet och VM-kvalmaten i fotboll för 13 minuters hög dramatik och intensiv spänning i varje match. Totalt ett hundratal matcher med finaler söndag eftermiddag.

Det här var idrott när den är som bäst.