Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Ge oss rätt bemanning

Distriktsläkaren Hamid Katouzian har upplevt hur pressen på personalen har ökat sedan början av 2000-talet.

Annons

– Det har blivit en ökad belastning samtidigt som förväntningarna från patienterna har ökat, säger han.

Hamid Katouzian har jobbat cirka 15 år på Zätagränds hälsocentral i Östersund och han har i sin vardag upplevt åtstramningen som läkarförbundet berättar om i sin rapport. Han är huvudskyddsombud inom primärvården i Jämtlands län och han tycker att det är bra att utredningen nu finns på bordet. Det mest uppseendeväckande är att primärvårdens andel av totalkostnaderna minskat med 13 procent.

– Fakta är fakta, 13 procent är jättemycket. Primärvården är underfinansierad, de glömmer bort oss i Norrland, säger Hamid Katouzian.

Sedan 2002 har den medicinska utvecklingen gått starkt framåt och under samma period har kraven på tillgänglighet skärpts. Parallellt har dessutom patienternas förväntningar ökat. Men resurserna på hälsocentralerna har inte följt med, personalen jobbar därför under stark press.

– Det har blivit jobbigt och det är svårt. Men vi är erfarna och lojala, så vi försöker. Men det finns en gräns för vad var och en av oss orkar.

De äldre medarbetarna har erfarenheten, men kanske inte samma ork som när de var yngre. De yngre har orken, men inte erfarenheten. Organisationen skulle behöva mer personalresurser för att det skulle fungera bättre, anser Hamid Katouzian.

– Ge oss rätt bemanning och det gäller inte bara läkare. Om vi inte har tillräckligt med undersköterskor, sjuksköterskor, sekreterare, sjukgymnaster och personal på de psykosociala enheterna så fungerar det inte. Se till så att primärvården blir mer attraktiv.

Förutom att det skulle förbättra situationen för såväl patienter som personal skulle det dessutom innebära förbättringar för landstingets ekonomi, anser han. I dag flyttas stora kostnader över till den specialiserade sjukvården som en effekt av att primärvården inte har den kapacitet som skulle behövas.