Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge Östersunds trafiksamordnare Nobels fredspris!


Med jämna mellanrum åker Östersunds trafiksamordnare Jan Asplund till lokalradion för att svara på lyssnarnas frågor om stoppskyltar och blomlådors utplacering i världsmetropolen Östersund. Han gör det lugnt och sakligt. Är alltid trevlig och tålmodig. Biter ihop och svarar utförligt hur osammanhängande och arrogant inringaren än är. Och det är inringaren. Ofta. Typisk ordväxling:

Orolig Skattebetalare: ”Ja hallå jag undrar varför man inte får parkera på Stortorget längre. Det fick man på 60-talet och det var inga problem.”

Asplund: ”Nej, fast numera är ju Torget i Östersund bilfritt och du har ett stort parkeringshus bara ett halvt kvarter därifrån.”

OS: ”Jag tycker det är skandal, jag.”

JA: ”Jag förstår din besvikelse. Men på parkeringshuset finns det motorvärmare och kommunen subventionerar dessutom kostnaden.”

OS: ”Sen en annan sak som jag har gått och tänkt på: varför finns det inga andra parkeringsplatser i centrum? Ni har ju tagit bort dem som fanns på torget!?”

JA: ”Jo, fast som jag sa så finns det ett p–”

OS: ”...och igår hade dom inte plogat gatan där jag bor förrän halv fem imorse. Jag vet för jag satt uppe med kikare och stoppur.”

JA: ”Jo, fast det kom ju två meter snö i natt och det finns ganska många gator i Öst–”

OS: ”...sen undrar jag varför ni har satt ut trafikhinder på Kverulantgatan här där jag bor. Det går ju bara att köra i 50 där nu. Förut gick det att köra i 100.”

JA: ”Jo, fast det ligger ju två dagis, ett nunnekloster, en Rörstrandsfabrik och en ebolaklinik precis där så man kanske kan–”

OS: ”Skandal! Fortsätter det så här tänker jag sluta betala kommunalskatt!”

JA: ”Ja, fast det är ju så det fungerar i en demokrati... alla kan inte få allt de vill ha.”

OS: ”Gör ni inget annat på kommun än och sitter och fikar hela dagarna!?”

JA: Jo, vi försöker ständigt förbättra-”

OS: ”...och nåt vägsalt på E14 upp till Träskvattnet ska vi inte ha, för där har jag sommarstuga!”

JA: ”Fast det är tyvärr en statlig angelägenhet.”

OS: ”Det har jag haft sen 60-talet så jag vet vad jag pratar om.”

JA: ”Det är jag övertygad om.”

OS: ”Ja, fast du är väl mutad du?”

JA: ”Nej, jag står nog inte så högt i kurs hos dom som eventuellt skulle vilj–

OS: ”...åk och bygg en rondell till nu. Det är väl det enda som gör en sån som du glad.”

JA: ”Ja, om det sparar liv så blir jag glad. Tack som ringde.”

OS: ”Far åt helvete.”Etc. Etc.

Så, det är dags nu.

Efter att ha hanterat hundratals såna samtal utan att be nån fara åt helvete tillbaka – ge karl’n Nobels Fredspris. Han om någon förtjänar det.