Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge skidtjejerna bragdguldet

Inte en skidmedalj till...
Jag hör redan hur alla vänner av andra idrotter än just längdåkning suckar djupt. Finns det ingen annan? Nej det gör inte det 2014. För efter svenska damlandslagets OS-guld över 4x5 kilometer stafett i Sotji i februari förvandlas allt annat till småpotatis.

Svenska Dagbladets Bragdguld måste därför gå till Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla. Kvartetten utgjorde det lag som omöjligt kunde vinna. Som möjligen en bra dag aspirerade på medalj, men där Norge med Marit Björgen, Therese Johaug och andra suveräner var oslagbara.

Vi vet hur det gick. Charlotte Kalla fullbordade tidernas svenska bragd inom svensk damskidåkning samtidigt som Norge inte ens tog medalj.

Om något är bragdlikt utifrån statuterna så är det detta. Inte sedan Sverige vann grenen 1960 har blå-gult varit i närheten igen. Den gången kolliderade dessutom Sovjetunionen och Finland, vilket underlättade för Sverige.

Som alltid är det svårt, för att inte säga omöjligt att egentligen jämföra idrotter. Handikappidrottaren Heléne Ripa gör förstås en bragd i sig, som kan åka skidor över huvud taget med bara ett ben och dessutom göra det så bra att hon tar både guld och silver i Paralympics.

Eller Mikaela Laurén, som sent på höstkanten tog WBC-titeln i superweltervikt i proffsboxning – denna alltid lika fascinerande, men samtidigt omdiskuterade idrottsgren.

Eller hur ska Sarah Sjöströms två EM-guld, sju medaljer och världsrekord bedömas i ett och samma mästerskap? Om någon kommer nära skidstafettlaget, så känns Sarah var nummer två. Hon är en superstar, men bragd – nej, då är skidtjejernas prestation snäppet vassare.

Vi kan vara säkra på att landets alla golfvänner gärna slår ett slag för Henrik Stenson även denna gång. Han stupade på mållinjen 2013 då Johan Olsson fick medaljen för sitt femmilsguld. Stenson kunde trösta sig med Jerringpriset.

Fjolåret var dessutom bättre för Stenson sett till prestationer än 2014. Dessutom: Han saknar en majortriumf. Den dag han lyckas i British Open, US Open, US Masters eller PGA-mästerskapen, får han priset utan prut.

Nu är det snart ett år sedan Charlotte Kallas heroiska slutsträcka i en redan legendarisk skidstafett. Vi glömmer fort. Hoppas inte de som sitter i bragdkommittén som bestämmer pristagare, har glömt när de sammanträder.

Vid 13-tiden i dag vet vi. Då öppnas dörren ungefär som hos Svenska Akademien och 2014 års främsta prestation belönas med det finaste priset som går vinna för en svensk idrottare.

• Följ upplösningen kring utdelningen av bragdguldet i dag på op.se/ltz.se.