Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge tydliga besked om handeln

Kommunens utveckling och vad som är bäst för invånarna är förtroendevalda kommunpolitikers huvuduppdrag. Olika partier ser olika saker som utveckling.

Gemensamt för oss alla politiker är att vi vill att Östersund ska vara så attraktivt att människor väljer att flytta hit, att företag vill skapa fler jobb genom att investera här och att det ska byggas fler bostäder.

Det är alltid lättare att vara en attraktiv kommun när det går bra. Vi är just nu i en sådan positiv spiral. Många gånger är det en investerare eller företagare som kommer och frågar om möjligheterna till att investera här. Vi behöver många olika sorters investerare som vill vara med och bygga ett hållbart, attraktivt och intressant Östersund. Då skapar vi jobb och framtidstro.

Östersund ligger tyvärr inte så högt upp på listan över Sveriges mest attraktiva orter att investera i. Det gör att vi måste vara ännu lite bättre än de andra, men också vara mycket professionella i våra kontakter med investerare.

Utifrån vad som är bäst för kommunens invånare gäller det att ge investerare tydliga besked, men också att ha respekt för deras tidsplaner. Nej, är ett tydligt besked. Ja, är ett annat. Allt däremellan är inte tydliga besked.

Det krävs modiga politiker för att våga ge dessa tydliga besked. Politiker som genom fakta, omvärldsbevakning, ideologi, pragmatism och samtal med invånarna gör en sammanvägning som leder fram till ett klart besked till den investerare som kommer.

Vi är nu i ett läge där det är uppenbart att Östersunds kommun kan få ett rykte om sig att politikerna inte kan bestämma sig.

Risken är överhängande att vi missar en massa företagare som vill investera i Östersund. Företagen vågar inte. Att sätta i gång med en process för att bygga eller etablera verksamhet tar tid och kostar pengar. Det gör de bara om de får tydliga besked.

Jag vill nu be mina politikerkollegor, oavsett partitillhörighet, om att vara professionella och modiga, att ta ställning och vara tydliga när det gäller betongstationen.

Det handlar om så mycket mer än bara antalet kvadratmeter handelsyta. Det handlar om Östersunds rykte och möjligheter till att få hit investeringar och friska pengar utifrån även i framtiden.

Om vi inte är professionella och modiga nog kommer företagarna att göra Östersund till en blind fläck i fråga om investeringar. Vi kommer inte ens att finnas med på listan över möjliga orter för etableringar/investeringar.

Låt oss visa respekt för företaget som vill investera 200 miljoner kronor i Östersund med ett ja, eller nej. Men inget mittemellan.

Mona Modin Tjulin (S)

ordförande i miljö- och samhällsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel