Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge vinterkläderna lite kärlek

Vill du ha vinterkläder som ser fräscha ut även nästa säsong? Se då till att ge dem lite uppmärksamhet innan du hänger in dem i förråden till förmån för vårplaggen.

– Det är som att tvätta bilen, då ser man när rostfläckarna börjar komma. Det är samma när man går igenom kläderna, man ser när det börjar komma fläckar eller bli trasigt, säger Monica Nordlund, klädrådgivare med lång erfarenhet av att ta hand om vintageplagg.

Vinterjackan ska du först kontrollera efter fläckar, för de bör tas bort, tipsar hon.

– Jag brukar säga: behandla fläcken lokalt. Är det en yllekappa är det lätt att dutta med vatten, tänk att du silar smutsen genom tyget och samlar upp med en frottéhandduk på baksidan. Täckjackor får du lämna in på kemtvätt.

Att slänga in hela jackan i tvättmaskinen avråder Monica Nordlund från - det sliter på plagget som dessutom riskerar att tappa formen. Innan du hänger in jackan i garderoben så töm fickor och vädra den.

De tjocka vintertröjorna bör också vädras och är de av ylle, vilket mal och pälsängrar tycker är smaskens, kan det vara bra att stoppa in dem i vakuumpåsar.

Skor bör tvättas av och eventuellt fettas in.

– Framför allt ska du stoppa tidningspapper i skorna så de håller formen, eller använda skoblock, säger Monica Nordlund.

Erika Nekham/TT