Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gedda, Bodén och Jonasson får Östersunds kulturpris- och stipendier

En fotograf, en filmare och en illustratör.
Nu är det klart vilka som får Östersunds kommuns kulturpris och kulturstipendier 2014.

Fotografen Lennart Jonasson får Östersunds kommuns kulturpris 2014. Enligt motiveringen får han det bland annat för att han, förutom sitt konstnärskap som fotograf, också har uppmuntrat, stöttat och fört fram lokala förmågor inom fotokonsten. Lennart Jonasson driver galleri Mono på Frösön och i höst kommer han visa en egen utställning. Kulturpriset kom i precis rätt tid, menar han.

– Det här gav som en extra kick, säger han.

Filmaren Clara Bodén får ett av två utdelade kulturstipendium. Hon får det för att kunna jobba med det nya projektet "Imaginery Residency", ett projekt som i korthet går ut på att göra akademisk forskning kring stad och land mer lättförståelig och tillgänglig för allmänheten. Clara Bodén har tidigare gjort hyllade filmen "Lägenhet + bil + allt jag har och äger”, och idén till det nya projektet kom när hon jobbade med den filmen.

– Jag kom i kontakt med så himla viktiga tankar som folk har. Och efter valet så har det här med stad och land verkligen blivit en het potatis, säger Clara Bodén.

Illustratören Helene Gedda får också ett stipendium av Kultur- och fritidsnämnden. Helene Gedda hade förra året utställningen "Ursäkta men herrn måste dö", en utställning som handlade om hennes egen avundsjuka. Nu får hon pengar för att kunna jobba med nya projektet "Jag skriver till mina systrar och bröder", som handlar om andras avundsjuka.

– När jag gjorde "Ursäkta men herrn måste dö" genererade det så otroligt många kommentarer, dem har jag samlat i skrift, säger Helene Gedda.

Kommentarerna vill hon analysera tillsammans med bland andra psykologer, präster, imamer och genusvetare i intervjuer, som ska bli korta dokumentärfilmer.

– Jag tolkar de här kommentarerna som samtidens röst, som jag vill förstå, säger Helene Gedda.

Målet är en utställning under 2015. Båda stipendierna är på 50 000 kronor vardera.