Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gehrke: Jag har lugnat ned mig

Har du sett fram emot några Torbjörn Gehrke-utbrott i vinter?
Ropa inte hej än – Jämtlands nye coach har lugnat ned sig.
– När jag spelade tyckte folk att jag inte var klok i huvudet, säger Torbjörn Gehrke och skrattar.

Det är en allt mera sansad 46-åring som nu tar över tränarrollen i Jämtland. Ja, i alla fall om vi ska tro Torbjörn Gehrke själv.

– Det är stor skillnad på mig från när jag började spela. Man blir äldre och orkar inte skrika lika mycket, men redan när jag började coacha så lugnade jag ned mig, säger Torbjörn Gehrke.

Spelarkarriären avslutade han på ett svårslaget sätt. SM-guldet med Plannja under comebacksäsongen 1999/2000 säkrades samma dag som sonen föddes. Fem år senare tog han guld som coach för Södertälje.

Under stora delar av 90-talet var han också med på planen när Plannja etablerade sig som en maktfaktor i svensk basket.

– Då gjorde Plannja ungefär det som Sundsvall har gjort nu. Att gå från att vara ingen till att vara någon. Vi pratar om hur vi ska kunna nå dit; då måste vi få bra spelare till klubben. Antingen genom att få fram bra spelare eller få hit bra spelare, säger Torbjörn Gehrke, som flera gånger återkommer till att prata i framtida termer.

Han har skrivit ett flerårskontrakt med Jämtland Basket, och värvningarna skvallrar om att fokus ligger på framtiden.

Guarden Niklas Larsson, närmast från LF, Solnas forward Jesper Eliasson samt Gustav Hansson, guard född 1995 som Gehrke tar med sig från sin förra klubb Alvik - alla är de namn som ska kunna växa i ligakostymen i Östersund.

– Sedan är det väldigt viktigt att vi tar hand om våra egna talanger. I Luleå kom Håkan Larsson och John Rosendahl och blev en stomme. När de stora talangerna kommer fram här, om det är vart femte eller vart tionde år, får vi inte missa att ta väl hand om dem.

Tidigare i veckan har Torbjörn Gehrke lett sitt första träningspass i Östersunds sporthall. Den här veckan ägnas åt try out med mestadels unga spelare. I augusti, när lagträningen börjar på allvar, går det riktiga flyttlasset.

Bataljerna i Sporthallen har varit många och tuffa genom åren. Meningarna går ofta isär om Torbjörn Gehrke som spelare.

Fantastisk vinnarskalle eller en riktig elaking – åsikten hänger ofta ihop med om du stöttade hans lag eller inte.

– Jag minns en match vi hade här på 90-talet, det var när bänkarna satt här på läktarsidan. Det var time out och jag stod här och drack vatten. Plötsligt knackar en kille på min axel, skriker "jävla idiot" och sedan går han och sätter sig. Det är ett av de tydligaste minnen jag har härifrån, säger Torbjörn Gehrke och skrattar.

Hur tror du att publiken kommer att uppfatta dig?

– Jag tror de flesta kommer att bli förvånade, att det inte var den här bilden de hade av mig. Att jag skulle vara mer gapig och skrikig än jag är ... när jag spelade tyckte folk att jag inte var klok i huvudet.

En kollega berättade att hans värsta jobbsamtal var till dig. Hur är du med media?

– Det beror på vad du frågar och vad du säger. Ni får ändå betalt för det ni håller på med. Dumma, ogenomtänkta frågor tycker jag är brist på respekt mot sporten och den man pratar med. Jag tror på att media är i behov av oss och vi är i behov av media, och i det långa loppet gagnar det inte Östersund att jag beter mig som ett arsle. Då är det viktigare att jag når fram med mitt budskap. I en större stad, säg Stockholm, där du kan behöva bygga ett varumärke ... där kan det vara bra att vara ett arsle (skratt).

Är du typen som utåt sett skyddar eller skäller ut spelarna?

– Det är viktigt för mig att spelarna ger mig det vi har kommit överens om. Då kommer jag göra allt för att backa upp dem. Jag kommer aldrig att kritisera en spelare som ger allt. Sedan har spelarna ett ansvar gentemot folk som går och betalar för att se på match, även om de ibland har "ett bugg och en coca-cola" i ersättning. Om de inte gör sitt jobb och respekterar det ansvar de har skulle jag inte tveka en sekund att hänga ut dem.

Med fyra spelare under kontrakt är fortfarande mycket öppet i Torbjörn Gehrkes lagbygge. Stefan Hellgrens besked att lägga skorna på hyllan skapade ytterligare frågetecken.

– Det är egentligen tre bärande positioner som saknas. Det handlar om en pointguard och en stor spelare. Sedan vill vi även ha ytterligare en nyckelspelare och där kan positionen variera. Där handlar det mer om att få mest möjliga kvalitet för pengen.

En annan position som kan bli klar inom kort är assisterande coach. Zeljko Brlek har jobbat med Gehrke i Alvik de senaste två säsongerna och finns med på veckans träningspass.

Inget är ännu klart, men Gehrke hoppas kunna få med honom till Östersund.

– Jag vet att vi ser saker på hyfsat samma sätt och pratar samma språk. Sedan vet jag att det finns de som tycker att det inte leder till någonting. Men jag brukar vända på det; det finns väl ingen anledning att ta någon som inte tycker som jag, då skulle vi väl aldrig landa någonstans?

– Jag menar, man gifter sig med nån man kommer överens med. Ska man inte jobba med nån man kommer överens med då, säger Torbjörn Gehrke och ler.