Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gehrke om hemmapremiären: "Kommer bli väldigt mycket bättre"

Jämtland laddar för hemmapremiär. Tyvärr är motståndet Uppsala, som är ett riktigt spöke för Östersndslaget.
Uppsala har vunnit 14 (!) raka segrar mot Jämtland.

Södertälje och Uppsala är något av Jämtlands skräcklag i Basketligan. Under de senaste åren har det varit nästintill omöjligt för Jämtland att rubba dem.

Senaste som det blev seger var 2011. Hemma mot Södertälje (Dennis Aulander som coach) och borta mot Uppsala (Mathias Eckhoff).

Torbjörn Gehrke hoppas förstås att bli nästa Jämtlandstränare att vinna mot lagen. Men då krävs bättre insats än i premiären mot Malbas.

"En tuff förlust" säger Gehrke, vars lag dock hade chans till seger eftersom matchen gick till förlängning.

► Läs också: Han är bästa proffset någonsin i Jämtland

Där blev två av Jämtlands spelare utfoulade, Dino Cinac och Srdjan Vukovic. Det öppnade upp för Malmölaget som kunde vinna med 93–85.

– Tyvärr hade våra tre importer Corin, Dino och Najee en dag som inte var helt lyckad och det har vi inte råd med. Dessutom fick vi inte grepp om Carl Engström, trots att vi försökte flera sätt att stoppa honom.

– Vi spelade inte ihop som vi vill och det påverkade naturligtvis prestationen även på de som måste leverera. Vi måste alla komma ihop och göra livet enklare för oss själva.

Tiden talar dock för Jämtland, enligt Torbjörn Gehrke. Med många nya spelare tar det tid att få maskinen att fungera. Dessutom är det senaste tillskottet, Dino Cinac, inte inspelad i laget.

– Dino har bara kört tre gånger och ska köra fjärde i kväll. Vi håller fortfarande på att nöta in alla system och sättet hur vi ska spela. Det går inte att skynda på den här processen utan det måste få ta den tid det tar.

Årets Jämtland är ett annorlunda bygge jämfört med i fjol. Under Gehrkes första år ville han ha utlandsproffs som var "spelare i mängden". Allt för att de svenska spelarna skulle få bärande roller.

Det fungerade inte.

I år är de de tre utlandsspelarna Henry, Cinac och White inplockade för att vara profiler. De är dessa som ska leda laget.

– Man lär sig av historien. Vi kommer att bli bättre och bättre för varje vecka och jag tror att vi i nästa veckas match mot Sundsvall kommer att få se ett helt annat spel. Vi har i alla fall tre väldigt kompetenta importer som kommer att göra mycket nytta för oss.

► Bloggen basketfeber: Hemmapremiär

Uppsala, som satsar på ett helsvenskt lag, förlorade också sin premiär, borta mot Södertälje. Laget överraskade stort och ledde i första halvlek.

– Alex Nordström är ett veritabelt odjur och ser mer ut som "The Terminator" än en basketspelare.Lägg där till Andreas och Jonathan Person samt Alexander Lindqvist som finns i A-landslaget, så förstår ni att detta gänget kan lira, berättar Torbjörn Gehrke.

Bakom dessa finns trion Odin Linell, Manos Nakos och Sebastian Norman som utgör en riktigt bra rotation.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

All fakta inför premiären:

Jämtland-Uppsala, Nya Sporthallen, tisdag 19.04

Basketligan, omgång 2

Läget:

Jämtland: Började årets liga med en bortaförlust mot nykomlingen Malbas. 85–93 efter förlängning.

– Det var en tuff förlust och inte bra att tappa en match mot Malbas, men det kommer att bli bättre. Redan till i morgon (mot Uppsala) kommer det att bli väldigt mycket bättre, framför allt defensivt, säger Torbjörn Gehrke.

– För oss handlar det om att få alla att prestera samtidigt och att få ihop lagspelet offensivt under denna kommande veckas två matcher. Defensiven har mycket kvar att fixas med, men det läcker inte lika mycket efter en veckas arbete med det.

Uppsala: Med bara två träningsmatcher i ryggen gick det nya laget ut och pressade Södertälje. Föll till slut med 66–79, men imponerade stort i början av matchen, då man hade ledningen.

Nyförvärvet Alexander Lindqvist var bästa poängplockare i Uppsala med 13 poäng, strax före Andreas Person och Odin Lindell. Det intressanta med årets Uppsala är att nye coachen Kevin Gaines valt att satsa på ett helsvenskt lag, med nästan uteslutande Uppsalaprodukter.

En spelare som dock kan vara aktuell för att rekrytera är fjolårets center Brice Massamba. Gaines har inte uteslutit en sådan värvning, men vill ändå avvakta just nu.

Saknas:

Jämtland: Inga skador att rapportera.

Uppsala: Storskytten Anton Gaddefors är långtidsskadad och väntas tillbaka någon gång före eller efter jul.

Lagen

Jämtland

Corin Henry g 180

Stefan Zivkovic g 183

Gustav Hansson g 186

Olle Lundqvist f 196

Jacob Andersson f 196

Srdjan Vukovic f 197

Daniel Johansson f 197

Anton Kobylak-Berglundf 199

Niklas Larsson g/f 199

Dino Cinac f 201

Najee White c 203

Mattias Markusson c 217

Coach: Torbjörn Gehrke.

Uppsala

Mannos Nakos g 179

Rasmus Dahlberg g 180

Jonathan Person g 190

Andreas Person g 190

Lukas Friberg g 190

Kevin Grant f 191

Axel Nordström f 193

Oliver Jonsson f 194

Alexander Lindqvist f 205

Odin Lindell c 205

Coach: Kevin Gaines, ny.

Notera:

Jämtland: Nye kroatiska powerforwarden Dino Cinac gör intressant hemmadebut i tävlingssammanhang. Han kommer närmast från ett mycket bra fjolår i den starka kroatiska ligan, där han slutade sjua i poängligan.

– Dino har bara tränat tre gånger med oss (innan måndagen) och vi håller fortfarande på att lära oss hur vi ska spela. Det kommer att ta ett tag till innan allt är på plats, menar Torbjörn Gehrke.

Uppsala: Har fått ett mycket skumt spelprogram. Börjar med sex (!) raka bortamatcher. Först i omgång 7, 3 november, får Uppsala spela sin första match hemma i Fyrishov.

Tidigare matcher:

I fjol: 3–0 till Uppsala i matcher.

2013/14: 4–0 till Uppsala i matcher.

2012/13: 3–0 till Uppsala i matcher.

2011/12: 4–0 till Uppsala.

2010/11: 2–2 i matcher.

Övriga matcher

Tis 6 okt: Norrköping-Sundsvall, Umeå-Örebro, Södertälje-Luleå. Ons 7 okt: Borås-Malbas.

Läs mer:

Jämtland Basket föll i förlängning i ligapremiären