Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gehrkes analys: "Vi fegar ur"

Hemmapremiären började med en 12–0-ledning.
Den slutade med något helt annat.
– Vi fegar ur, konstaterar Torbjörn Gehrke efter 68–75 i derbyt mot Sundsvall.

Ett antal olika matchbilder hann passera förbi under 40 minuter i Sporthallen.

Först: ett piggt, initiativrikt Jämtland som flyttade bollen snabbt. 12–0 blev 16–3 och 32–23 en bit in i andra perioden. Amerikanske centern Trevor Gruis hittade rätt såväl nära korgen som från halvdistans och sköt 7/7 i första halvlek.

– Vid 0–12 var det inte direkt klackarna i taket, säger nye Sundsvallstränaren Tommie Hansson, vars lag spelade säsongens första seriematch.

Sedan: Jämtlands andre jänkare Tyler Peters, ifrågasatt av vissa efter en mindre lyckad premiär i Umeå, höll flaggan högt i tredje perioden.

För en stund var han bäst på planen (till slut 18 poäng, åtta returer, fem assist) och såg ut att kunna bära sitt lag till seger vid ställningen 53–42.

Så blev det inte alls.

Tommie Hansson skruvade åt försvarsspelet och fick se rutinerade islänningarna Jakob Sigurdarson och Hlynur Baeringsson kliva fram i sitt lag.

Samtidigt ville ingen jämte längre kliva fram.

– Alla som såg matchen ser att det är en otrolig skillnad på hur vi agerar första 25 minuterna och de sista 15. Vi står stilla på hälarna och väntar på vad som ska hända, säger hemmacoachen Torbjörn Gehrke.

Vid 58–58 nådde gästerna likaläge för första gången i matchen. Vid 61–64 gick de förbi.

Efter det kunde vi räkna de uppenbara jämtländska misstagen på fingrarna; stegfel Gruis, stegfel Karlsson, en retur som rullade ut ur Peters hand och ett antal märkliga skottval.

Lök på laxen var att kaptenen Andreas Karlssons fot rullade ihop sig när han skulle slajda. Karlsson blev liggandes på banan – sköt trots klar hälta en trea när bollen kom (!) – för att sedan linka av och få behandling efteråt.

– Vi tappade stilen i andra halvlek. Vi är ett ungt lag, men vi kan inte använda det som en ursäkt. När vi hamnar under press tappar vi bort vår matchplan och det fungerar inte, summerade Tyler Peters, som kom något sent till presskonferensen och inte hade hört Torbjörn Gehrkes analys innan.

– Se där! Det är exakt problemet den här gången, flikade Gehrke in.

51–39 i returer och 19–9 i offensiva returer – till gästerna – hjälpte inte heller Jämtland.

– Som lag tar vi inte de defensiva returerna. Vi möter bra spelare som Hlynur Baeringsson, men våra guards måste hjälpa till bättre på alla bollar som tippas ut i banan, säger Gehrke.