Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemensam kampanj mot våldet

Med en ny hemsida var det på torsdagen start för en kampanj som syftar till att minska våldet och främja jämställdheten i Jämtlands län.

I de allra flesta fallen är det män som utövar våld mot kvinnor. Det sker oftast inom hemmet och ofta också med barn som offer eftersom de starkt upplever våldet och vad det leder till.

– Det börjar inte med ett slag. Det sker en gradvis normalisering, sa Margareta Winberg vid upptakten av kampanjen "Tillsammans mot våld" i residenset.

Hon är en av nutidens mest framträdande svenskar för ett jämställt samhälle, bland annat med lagstiftning som hon varit med om att arbeta fram som S-politiker i länet och sedan driva igenom som riksdagsledamot och minister.

Hon var bland annat jämställdhetsminister 1998-2002 och ansvarig för jämställdheten som vice statsminister 2002-2003. Hon är invald i den nya regionfullmäktigeförsamlingen Region Jämtland Härjedalen och väntas bli utsedd till dess fullmäktigeordförande.

På kampanjens hemsida får våldsutsatta kvinnor och andra drabbade namn på hjälpande myndigheter och organisationer och telefonnummer, hemsides- och e-brevsadresser till dem.

Det ges också instruktioner om hur man kan surfa sig fram på hemsidan utan att lämna spår i webbläsaren.

För i den allra vanligaste våldsformen, mäns våld mot kvinnor de lever ihop med, finns kontrollerandet tidigt med i makt- och våldsutövningen.

Hemsidan vänder sig också till barn och unga, anhöriga, vänner, grannar - och förövarna, misshandlarna.

– Att ta hand om offret är det viktigaste, och barnen. Men vi ska också ta hand om förövaren, sa landstingsdirektören Björn Eriksson.

Vid sidan om landstinget och den nya regionen står länets alla åtta kommuner, länsstyrelsen, Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten i Jämtlands län bakom både kampanjen och hemsidan.

På hemsidan och på en affisch tar också privatpersoner och lokala kändisar ställning mot våldet och för ett jämställt samhälle. Bland dem finns konstnären Kajsa-Tuva Werner och krögaren och matutvecklaren Fia Gulliksson.

På en fråga från Margareta Winberg till den kampanjansvariga Ingegärd Pettersson på länsstyrelsen blev svaret att det kan bli så att människor kommer att kunna gå in på hemsidan och med sitt namn aktivt stödja kampanjen.

Här hittar du "Tillsammans mot våld".