Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemensam nämnd skjuts på framtiden

Frågan om en gemensam överförmyndarnämnd för Berg och Bräcke från årsskiftet skjuts på framtiden.

Kommunfullmäktige i Berg återremitterade på tisdagen ärendet för fortsatt utredning. Det var miljöpartisten Alf Lundin som ansåg att frågan krävde en mer genomgående utredning innan beslut fattas.

Även Moderaterna kom till samma slutsats efter den ajournering som föregick beslutet om återremiss. Sedan hösten 2010 har Berg och Bräcke samarbetat när det gäller överförmyndarfrågor. Det är handläggare i Bräcke kommun som hanterat samtliga ärenden, men kommunerna har hittills haft egna överförmyndarnämnder.

Planerna på en gemensam nämnd har setts som en naturlig fortsättning på det samarbete som redan inletts. I den nya nämnden är det tänkt att två ledamöter från respektive kommun ska ingå. Enligt det avtalsförslag som upprättats ska Bräcke kommun vara värdkommun för den nya gemensamma nämnden. En gemensam nämnd för de två kommunerna anses ge bättre förutsättningar för ledamöterna att få tillgång till kompetensutveckling samt mindre nämndadministration.

Alf Lundin anser dock att ett samarbete mellan länets samtliga kommuner är bättre än en gemensam nämnd för endast två kommuner.