Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemensam utställning med olika tankar

På söndag är det vernissage på Byhuset på Rödön. Maya Westlund, Ida Bratt och Anna Erlandsson ställer ut sin konst på Jällen.

Maya Westlund och Ida Bratt är inne på slutspurten inför utställningen på Byhuset, de jobbar in i det sista med grejerna. På golvet i deras gemensamma ateljé ligger en hög av lila små bitar markisolering. Det är Maya som limmat ihop isoleringsplattor för att sedan tälja ut figurer.

– Det är väldigt lättjobbat och det ser lite ut som trä, förklarar hon.

Figurer i olika form och storlek trängs på skrivbordskanten. En av dem är målad ljusrosa och likar en hopkurad räv.

– Jag gillar rävar, det är min grej. Figurerna är abstrakta och man kan nog tolka in ganska många djur i dem. Jag kommer också ställa ut grafik föreställande dansande rävar, säger Maya.

Ida gör något helt annat. Hon ställer ut enkla teckningar och lite grafik.

– Det är teckningar som jag gjort under många år. Nu försöker jag samla ihop allt och få en struktur över dem. Det är streck och linjer som inte är speciellt färgglada. Det känns roligt att se hur de blir tillsammans och hur jag kan presentera dem, säger Ida.

Anna Erlandsson har jobbat med sin konst både från arbetsplatsen på Tingshuset och hemmavid på Rödön.

– Jag ställer ut tre bilder och till skillnad från Idas blir de extremt färgglada. En visar en båt som flyger i luften och en annan är en skidåkare som åker skidor i brudklänning. Jag har också gjort en film om en brudslöja som är 8,95 meter lång. Det är ett viktigt mått, det är världsrekordet i längdhopp, förklarar hon.

Deras konst verkar vara motpoler till varandra. De har jobbat med utställningen på varsitt håll och har inte haft någon gemensam tanke.

– Det känns ändå som att det finns en tråd, det spretar inte så mycket, säger Ida.

Anna nickar och håller med:

– Vi har länge sagt att vi vill göra något tillsammans.

Maya tittar ner på sina små figurer och säger:

– Det är ganska ensamt att sitta och pula på med sin konst själv. När man jobbar med andra så kan man få nya intryck och perspektiv på det man gör.

– Nästa gång vill vi ha gott om tid att planera tillsammans. Det vore fantastiskt att få göra en utställning efter rummet. Att man får idéer efter hand och tar sig tiden, säger Anna.

• Vernissage söndag från klockan 12. Byhuset, Rödön.